Måla miljövänligt

Visst kan man måla miljövänligt, även omman har använt vanliga plastfärger tidigare. Tom Granath, målare från Ulvåsa, harlänge hållit på med naturfärger, som hankallar det. Han har många tips.

Naturfärger, ägg och linolja är några avingredienserna. "En av fördelarna medtraditionella färgtyper är att manalltid vet hur man ska göra när manrenoverar", menar Tom Granath.

Naturfärger, ägg och linolja är några avingredienserna. "En av fördelarna medtraditionella färgtyper är att manalltid vet hur man ska göra när manrenoverar", menar Tom Granath.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2003-03-20 08:49

Tom Granath började som dekoratör på teater, var bland annat scenmästare på Vadstena Akademien, och fortsatte som lärling hos en dekorationsmålare. Sedan dess har han hållit på med "kulturmåleri i alla möjliga stadier", inte minst i kyrkor och antroposofiska miljöer. Senast sågs han med sin pensel i Linköping stadshus.

Vackrare

-- Till att börja med handlade det om estetik, där fanns en kvalitet som man inte kunde bortse ifrån. Färgen bryts olika på olika ytor. Engelskt rött exempelvis ser olika ut i olika färgtyper som tempera, plast eller linolja.

Tom Granath gjorde ett eget experiment. Han målade upp prover med plastlasyr och bivaxlasyr och lät kunderna välja.

-- Alla valde bivaxlasyren. Den är vackrare.

I början var det mest allergi och liknande skäl som gjorde att människor ville ha miljövänliga färger. Numera är det medvetenheten om mjukgörare i plaster och kretslopps-tänkande som gör att man väljer traditionella färger, naturfärger.

-- Plastfärger ger ifrån sig olika ämnen i åratal medan naturfärger kanske luktar de tre första veckorna. Men lukten klingar av väldigt fort.

-- Moderna färger med plast blir statiska och drar åt sig smuts, färger med naturliga material blir inte det. Innehållet i naturfärger är känt sedan århundraden och vi vet även hur de ska renoveras.

-- När det gäller gamla färger har vi en fantastisk erfarenhet.

Tom Granath är noga med att påpeka att han använder alla färger, även plastfärger om kunden vill ha det. Men han förordar traditionella färgtyper lika mycket som de nya naturfärgerna.

Dyrt vatten

-- Affärsidén med plastfärg är utmärkt. Det handlar om att sälja vatten. 50 procent av en hink plastfärg kan bestå av vatten à 100 kronor litern.

Linoljefärg är inte lika lönsamt. Först och främst förefaller den dyrare eftersom literpriset är högre. Men den räcker mycket längre än en burk alkydoljefärg, påpekar Tom Granath. Och den flagar inte.

Men linoljefärg torkar ju inte på en vecka, suckar jag och ser för mitt inre hur fönster får stå öppna i dagar medan småkryp fastnar i färgen.

-- Den torkar på ett dygn om den stryks tunt, svarar Tom Granath då.

Sedan berättar han om modern linoljefärg som görs på lättflytande vakuumkokt linolja och bara innehåller små mängder lösningsmedel.

När det gäller linoljefärg för utomhusbruk ger han mig rätt, den ska torka 2--3 dygn innan det är dags för nästa strykning.

-- Man kanske får ägna mer tid åt målningen totalt sett med naturfärger, men man får mer tillbaka.

Det enda en ekologisk målare behöver tänka på är att måla tunt, betonar Tom Granath. Och hon eller han ska inte köpa ett set penslar för 19.90 på macken.

Han påpekar att naturfärger ger ett resultat som håller betydligt längre än konventionella färger. Renovering underlättas också.

-- I Tyskland säljs mycket mer naturfärger än här i Sverige.

Färgernas kvalitet handlar också om råvarorna. Vissa år växer oljelinet bra, man får en god årgång. Andra år duger linoljan kanske i bästa fall att spruta under bilar.

Det är lite som med vin, vissa år är bättre än andra.

-- Stora färgfabriker har svårt att hålla koll på sådant. De gamla gubbar som lärde mig jobbet brukade smaka på linoljan.

Välj kvalitet

Samma med ägg till äggoljetempera. Ägg från höns som fötts upp med mycket fiskmjöl ger ingen bra färg, menar Tom Granath. Sommarägg från höns som går ute ska det vara.

Terpentin eller lacknafta är en annan stridsfråga.

-- Alla lösningsmedel utom vatten förstör våra hjärnceller. Måste man använda dem är det viktigt att välja kvalitet, anser Tom Granath.

Terpentin har läge varit ute eftersom den kan vara mycket allergiframkallande. Men det finns terpentin som har låg halt av farliga terpener precis som den lacknafta som kallas alifatnafta är mindre skadlig.

Själv blandar Tom Granath till stor del sina färger själv. Han har tagit fram en förteckning åt fastighetsbolaget i Vadstena över lämpliga miljövänliga färger för olika ändamål, färger som används när Sjökvarteren byggdes i Vadstena.

Estrar rengör

Man behöver inte tvätta med soda och skölja innan man målar om. Det finns rengöringsmedel med estrar som alternativ. De förenar sig med fett och avdunstar. Skölja behöver man bara göra om det är mycket smutsigt.

Utomhus använder Tom Granath ammoniak för rengöring.

Den som har målat med vattenlöslig platsfärg på snickerier ska veta att det finns ett medel med estrar som tar bort sådan färg, om det behövs.

-- Men man behöver inte ta bort färg som sitter bra, säger Tom Granath.

åla

iljövänligt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!