Köpa ny spis - inget för snåljåpar

En spis används dagligen i minst 15 år.Snåla därför inte när det är dags attbyta ut den gamla.Det lönar sig att lägga till någrahundralappar för att få exakt defunktioner du vill ha.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2003-02-20 08:56

Utbudet av spisar har ökat de senaste åren och i dag finns det goda chanser att hitta exakt den spis som passar de egna behoven.

Bäst är att satsa på en spis som känns gedigen och är enkel att hantera. Andra faktorer som brukar vara viktiga i det långa loppet är att spisens plattor värms upp snabbt och svalnar fort. Även låg energiförbrukning och olika typer av energisparfunktioner kan vara viktiga för den som använder spisen ofta.

Glaskeramik är inne

Flera handlare som TT Spektra talat med är överens om att den traditionella spisen med gjutjärnsplattor är på väg ut till förmån för spisar med glaskeramikhällar. De sistnämnda är upp till 20 procent energisnålare och är enklare att hålla rena.

Även finesser som inbyggda stektermometrar, grillelement och varmluftsugn är efterfrågade och kostar vanligtvis inte mycket som tillval. Däremot tycks de mest avancerade spisarna med olika typer av programmeringsfunktioner vara svårsålda eftersom de flesta kunder föredrar enkla modeller som man kan använda utan att behöva läsa i instruktionsboken.

Enkla vred

En bra spis ska ha ordentliga vred som är enkla och tydliga samtidigt som den gärna får vara fri från svårlästa och flimrande displayer. Även väl isolerade spisluckor som inte blir alltför heta är eftertraktade bland barnfamiljer som vill undvika att barnen bränner sig.

Som spekulant på en ny spis är det omöjligt att skapa sig en uppfattning om hur bra spisen fungerar vid praktisk matlagning.

I de flesta vitvaruaffärer är spisarna inte inkopplade och knappast någon försäljare skulle tillåta att kunden testade spisens funktioner på riktigt. Det här är synd eftersom en dyr och avancerad ugn mycket väl kan ge ojämn värme samtidigt som de tjusiga värmeplattorna kanske inte fungerar tillsammans med de kokkärl som väntar hemmavid.

När man tittar närmare på en spis bör man se efter så att plattornas placering passar de egna vanorna. Helst bör de plattor som oftast används finnas närmast avställningsytorna för att underlätta i det dagliga arbetet.

För småbarnsfamiljer är det viktigt att det finns en väl fungerande barnspärr på ugnsluckan. Helst bör den ha ett ordentligt inbyggt motstånd för att undvika att de minsta kan öppna den. Även plåtlådan som brukar finnas under ugnen ska ha en spärr eftersom den annars kan användas som stege av små barn. Tröga barnspärrar passar däremot inte lika bra för äldre eller funktionshindrade personer som kan ha svårt att hantera krångliga och tröga spärrar.

Kontrollera även om det finns ett fungerande tippskydd som är lätt att installera samt vilka möjligheter det finns att köpa till ett skydd kring hällen så att småbarn inte kan komma åt de heta plattorna.

En annan bra finess som ger en ökad säkerhet är en huvudströmbrytare på spisen. När man inte lagar mat stängs strömmen av till spisen vilket minskar risken för att någon sätter på spisplattor eller ugn av misstag.

Leder värme snabbt

Gemensamt för de flesta spisar med glashällar är att de är dyrare än spisar med traditionella gjutjärnsplattor. Däremot har glashällarna blivit betydligt effektivare än de första modellerna.

Anledningen är att tillverkarna tagit fram glas som snabbare släpper igenom värme.

Den främsta fördelen med glashällen är att den plana ytan är enkel att rengöra samtidigt som risken för att kastrullerna ska välta är minimal. Flera glashällar har dessutom reglerbara värmezoner som gör det enkelt att anpassa storleken på plattan efter kokkärlet.

Ett alternativ till att köpa en spis med både häll och ugn är att köpa de båda delarna var för sig. En inbyggnadsugn kan pryda sin plats i ett nybyggt kök samtidigt som en separat häll är enkel att placera där man vill ha den. Det blir även lättare att hålla rent i köket eftersom de springor som brukar finnas kring vanliga spisar kan byggas bort.

Dyrare val

De modernaste induktionshällarna är betydligt snabbare, energisnålare men samtidigt dyrare än glaskeramikhällar. I stället för ett element under glaset har induktionshällarna en induktionsspole som överför värmen genom elektromagnetiska fält till kastrullens botten. På så sätt utnyttjas energin effektivare vilket ger snabbare koktider och minskad energiförbrukning. Det går bara att använda kärl med magnetisk botten för att värmen ska kunna överföras vilket gör att kastruller och stekpannor med emaljerad eller belagd yta inte fungerar. Däremot passar gjutjärnskärl eller bottnar med magnetiskt rostfritt stål alldeles utmärkt.

Till skillnad från hällar med värmeelement är en induktionshäll bara påslagen när det finns ett magnetiskt kokkärl på plattan. Så fort kokkärlet lyfts av slår plattan ifrån vilket minskar risken för att man ska glömma stänga av spisen. En annan fördel är att hällen inte blir lika varm som en vanlig häll eftersom den endast värms upp av kastrullen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!