Kjell har ett eget vindkraftverk

Kjell Ledström i Aska utanför Vadstena har ett eget vindkraftsverk som täcker hushållets energibehov. Åtminstone när det blåser. Och det gör det nästan jämt på slätten.

Kjell Ledström utnyttjar blåsten på Vadstenaslätten. – Jag räknar med att vindkraftverket ska ge cirka 30 000 kWh per år, och göra mig självförsörjande på el, säger han. Bild: ÅKE KARLSSON

Kjell Ledström utnyttjar blåsten på Vadstenaslätten. – Jag räknar med att vindkraftverket ska ge cirka 30 000 kWh per år, och göra mig självförsörjande på el, säger han. Bild: ÅKE KARLSSON

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-10-22 00:00

De flesta fastighetsägare som ser elpriserna rusa i höjden har säkert önskat en egen energikälla på tomten. För Kjell Ledström i Aska blev det verklighet när han fick veta att ett företag i Rök sålde och installerade småskaliga vindkraftverk, så kallade gårdsverk.

- Jag har bott här i femton år, och slätten är ett verkligt blåshål. Eftersom jag bor på en kulle funderade jag ofta på hur man kunde utnyttja vinden och få billig energi, säger Kjell Ledström.

Effekt på 10 kW

För cirka ett år sedan kontaktade han företaget Windon, som säljer gårdsverk i olika storlekar, och beställde ett vindkraftverk med en effekt på 10 kW. Det motsvarar en årlig elproduktion på omkring 30 000 kWh vid en genomsnittsvind på 7 meter i sekunden.

- Jag har alltid värmt upp huset med ved, men det är ganska jobbigt i längden. Vedförbrukningen har legat på 30 till 40 kubikmeter, och dessutom har jag en elnota på drygt 15 000 kWh varje år, säger han.

Efter att ha fått byggnadslov från byggnadsnämnden i Vadstena installerades gårdsverket nära en lada på fastigheten. Vindkraftverket är tolv meter högt, med ett vingspann på åtta meter, och anläggningen har kostat totalt 230 000 kronor.

- Det finns flera stora vindkraftsanläggningar på slätten här runt omkring, så det var inte svårt att få byggnadslov, säger Kjell Ledström, som räknar med att ha investeringen betald på tio år.

Svårt få byggnadslov

Lennart Carlsen på företaget Windon i Rök ser ett ökat intresse för gårdsverk, men ett stort hinder är kommunernas aviga inställning till att bevilja byggnadslov som krävs för sådana här anläggningar.

- I tätbebyggda områden är det nästan omöjligt att få byggnadslov om inte grannar går samman. Men det kan vara svårt även på landsbygden. För en tid sedan fick en fastighetsägare som bor ganska enskilt i Borghamn avslag, säger Lennart Carlsen.

Han anser att småskaliga vindkraftverk är det bästa för att klara energi- och miljöproblemen. Samtidigt måste regelverket anpassas så att gårdsverksägaren inte drabbas av oskäliga kostnader. Satsar man en kvarts miljon på ett vindkraftverk ska elen kunna säljas utan dyra nätabonnemang.

- I dag mäts energiförbrukningen per timme och det gör att när ingen produktion av el sker får ägaren köpa energi från bolagen. Mer rättvist vore att mäta in- och utgående värden, och göra en avläsning per år. En blåsig dag när hushållet får överskottsel går i dag inte att sälja. Förhandlingar med Svenskt Kraftnät pågår och vi hoppas att reglerna kan ändras, säger Lennart Carlsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!