Kitschig trendmässa blommar

Snyggt och fult, kitsch och minimalism.Under några pryl- stinna dagar fylldesStockholmsmässan nyligen av prylar,prylar och åter prylar.

Turkiska teglas importeras flitigt tillSverige. Den orientaliska stilriktningenkallas "Tusen och en natt".

Turkiska teglas importeras flitigt tillSverige. Den orientaliska stilriktningenkallas "Tusen och en natt".

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2003-02-20 08:38

Under många år rynkade smakpolisen på näsan åt Formexmässans prylorgier. Men nu har mässan äntligen börjat bli rumsren.

Senaste gången vi satte våra fötter på Formexmässan var det jul. Mitt i stek-ande augustisol dansade tomtarna runt granen. Men nu är det redan sommar och syrenerna blommar på borden när man stiger in från vinterblåsten till årets första Formexmässa.

Blommigt är rätt

Blommigt är det förresten lite här och var. Det blommiga har letat sig in lite överallt och blivit riktigt trendigt.

-- Jag tror att vi kommer att få se jättemycket blommönster framöver. Till och med Ikea har en blommig soffa i år, säger Jan Rundgren, ny creative direktor på Svenska moderådet, som också varit med och tagit fram en trendguide för alla trendvilsna själar här.

-- Blommigt har länge ansetts lite töntigt. Nästan ända sedan flower power-tiden har det varit lite tabu med för mycket blommor, men nu verkar blommorna ha kommit tillbaka på allvar, konstaterar han.

I den danske utställaren Christian Foghts monter tävlar porslinet och keramiken i blommighet. Engelskt porslin har ju alltid varit blommigt, men det har inte alltid gått att sälja i Sverige.

-- I Danmark har vi sålt blommigt porslin i flera år. Men ni i Sverige är lite efter som vanligt, skämtar han.

Trendigare

Att mycket på Formex är blommigt kanske dock inte otvetydigt kan tas som ett tecken på att blommigt blivit trendigt. Formexmässan har ju inte direkt haft ett rykte om sig att vara en trendig mässa. Förståsigpåare med smakpolisattityder har länge rynkat lite på näsan åt Formex, men nu verkar även den vinden ha vänt. Sedan mässan städades upp och fick en särskild del med mer designmedvetna utställare har hela mässan fått ett nytt ansikte.

-- Vi har alltid gått hit, men det var inte så roligt förr. Då kändes det inte som om det vi ville visa i vår tidning var det som dominerade här om man säger så, säger Charlotte Pettersson, designchef på tidningen Sköna hem.

Så Formex har blivit trendigare?

-- Ja, i alla fall verkar det som om alla har skärpt sig med sina montrar. Det känns som om man kan hitta hur mycket som helst här i år, säger Charlotte Pettersson.

Förutom blommor kan man med hjälp av moderådets monter ta del av fyra olika trendriktningar som är aktuella inom inredningen just nu. Den första kallar moderådet "Stilla vardag". Det är en lite avskalad blond stil där en mycket naturlig färgskala i brunt, beige vitt och grått dominerar. Här passar bolsterrandiga kuddar, svensk hemslöjd och trärena ytor.

Nästa stilriktning kallas "Gröna fingrar" och har hämtat sin inspiration från trädgården, med -- just det -- blommor och gröna toner. Den som gillar den här stilen slänger inte gamla trädgårdsmöb-ler för att de börjat flaga i färgen, eller trädgårdsverktyg för att de börjat rosta. Tvärtom, det är då de börjar bli riktigt åtråvärda.

Tusen och en natt

Den tredje stilriktningen som moderådet tycker sig se heter "Tusen och en natt" och hämtar inspiration från fjärran länder. Från Indien, Turkiet och Marocko. Därifrån importeras just nu mycket inredningsprylar och flera nyöppnade inredningsbutiker i Stockholm lever helt och hållet på det konceptet.

Den sista stilriktningen heter "Around the clock" och tar ut svängarna allra mest. Här hittar man plast, 50-tal, och massor av kitsch. En stil som enligt Jan Rundgren är "alla fjortisars favorit" och av oförklarlig anledning älskas även av treåriga döttrar till mödrar med betydligt "bättre" smak. Och tydligen har somliga av oss fullvuxna också givit efter för denna barnsligt härliga pastellorgie i plast och alla andra oädla material.

I montern bredvid mode- rådets har Beckmanselever fått i uppgift att välja ut ett föremål de hittat på mässan, ställa ut det i sin egen monter och motivera varför. Det första man ser är ett rangligt skelett med ett kranium som ska fungera som cd-ställ. Louise Bahrton som valt det minst sagt udda cd-stället motiverar sitt val med att fråga sig hur formgivaren tänkt: Vem gör ett sådant här cd-ställ? Hur tänker han eller hon, hur ser han ut och vad äter han till frukost? Jo, det känns ju som motiverade frågor. Å andra sidan är det här cd-stället inte det enda föremål på den här mässan som man kan ställa samma frågor om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!