-- Jag har hjälpt många att hitta hem, säger han underfundigt.
Husköpet är den i särklass största affären för en familj, och bakom varje försäljning står i de flesta fall en fastighetsmäklare.
-- Jobbet var roligare förr, erkänner Karl-Einar Karlsson. När jag började sälja hus förekom inga budgivningar och chockpriser som i dag. Tvärtom kunde kunderna pruta och få husen billigare än utgångspriset. Prisdiskussionerna var trevligare, på något sätt.
Karl-Einar Karlsson, 63, har sålt hus under fyra årtionden, och kom in i branschen som ett aprilskämt. Den 1 april 1969 började han på Sparbankernas Fastighetsbyrå, efter att ha varit försäljare bland annat på Odal, Artex i Mjölby och Göta lantmän.
-- Det var inget stress att sälja hus på den tiden. Köparen hade god tid på sig att fundera, och det kunde ta flera månader innan det blev ett avslut.
På 60- och 70-talen var det byggrusch i Linköping. Tusentals villor och radhus byggdes i nya bostadsområden som exempelvis Vidingsjö och Ryd. I början av 80-talet kunde en villa i tätorten köpas för en halv miljon kronor. I dag kan den betinga två miljoner kronor eller mer.
När Karl-Einar Karlsson tillsammans med mäklarna Willy Svahn och Pelle Åresson började på Svensk Fastighetsförmedling 1986 drog han igång allmänna husvisningar.
-- Det var tidigare alltid enskilda visningar, där en kund i taget fick se objektet. Men nu samlade vi alla intresserade på en helgvisning. Samtidigt blev det allt vanligare med budgivningar.
Vilken är din mest ovanliga husaffär?
-- Det är nog en husförsäljning i Tornhagen, där säljaren och köparen blev osams. Säljaren var svår att ha att göra med, och mäklaren som hade hand om affären visste inga råd. Då tog jag över, ringde till säljaren och sade att jag ville mäta upp boytan i huset. Dessförinnan hade jag kontaktat en kund som var intresserad av villan. Vi mätte oss in i huset och det blev sålt.
Karl-Einar Karlsson anser att den sociala biten är viktig när man säljer hus.
-- Jag har alltid tagit mig tid att prata med kunderna. En gång kom jag hem till ett par som blivit osams och därför ville sälja huset. Jag satt där från tidig morgon till klockan fyra på eftermiddagen och vi diskuterade deras problem. När jag gick därifrån var de vänner. Någon husförsäljning blev det inte den gången.
Karl-Einar Karlsson trappade ner som mäklare för sex--sju år sedan. Det kändes tungt att arbeta nästan varje dag, kvällar och helger.
-- Det händer att jag säljer ett och annat hus, eftersom det fortfarande är roligt att jobba. Men fritiden är mycket värd.
Karl-Einar har sålt 2 500 villor