Det där skulle kunna vara ett utsökt valspråk. Kanske inte för kungen (han har ju redan ett) och inte heller för Victoria (passar sig väl inte) men väl för oss vanliga människor.
Texten finns på en av flera hundra bonader som fotograferats för boken "Broderade bonader från sekelskifte till sekelskifte" av Noomi Augustsson.
Broderade bonader... har folk sådana nu för tiden? De har till och från varit undanskuffade, blivit fnysta åt och inte längre haft någon självklar plats på väggarna. Men de kan också dyka upp som auktionsfynd eller broderas helt nya och då med helt andra budskap än tidigare.
Tidsandan avspeglar sig i motiv och texter. Det är tidsandan som i nutid föder bonader med texter som "Love takes time" och "Lev ditt liv i lugn och ro, låt ej stress hos dig få bo". (Motivbilden är förstås en snigel.)
Det var genom postorderkataloger och så kallade mönsterkataloger som modet med broderade bonader började sprida sig till de svenska hemmen.
-- Bonaderna är både världshistoria och familjehistoria, säger Noomi Augustsson.
Bondetåget fick till exempel sin egen bonad 1914 och många andra broderades under andra världskriget. Under kristider broderades det i cellull.
Minnen av ögonblick
Familjens förstfödda fick en bonad över sin säng. En annan broderades till första julen i det egna hemmet. En tredje till femtioårsdagen.
-- Bonader är minnen, de kan vara ögonblick och händelser i våra egna liv. De är vardag och högtid, ungdomsminnen, kärlek och svek.
De är också resultat av otaliga symöten.
Noomi Augustsson berättar i sin bok bonadernas historia, om hur texter och motiv till en början präglades av nationalromantik, egnahemsrörelse och väckelse. Det fortsatte med folkbildning, anti-emigrationspropaganda och mycket jugend i början av förra seklet.
Så småningom kom världskrig och kristider med fosterlandskärlek, försvarsvilja och beredskap. Tiden närmast efter krigen blev det mycket blommor, psalmverser och poesi och det blev bonader till barnen och till mammor. Och framför allt syddes det på julbonader.
Tecken i tiden
Noomi Augustsson berättar att tidningen Land 1979 uppmanade sina läsare att göra bonader för 1980-talet. Många bidrag kom då att handla om att vi ska vara rädda om varandra, om miljön och att värna det levande livet
På 1990-talet ser vi änglar (igen) på många bonader när nyandlighet och andlig mystik sätter lite av sin prägel även där.
Jägare och fiskare dyker upp med texten "Min bästa tid är nu". Svensktoppen har också lämnat spår som "Låt de sista ljuva åren bli de bästa i vårt liv" broderat runt ett par med armarna om.
Andra tänkespråk ur boken:
Lyssna till den granens susning
Vid hvars rot ditt bo är fäst
Strunt är strunt och snus är snus
Om än i gyllne dosor
Men rosor i ett sprucket krus
Är ändå alltid rosor
Tacksamt hjärta och god vilja
Förmår mycket
Längta ej till fjärran lycka
Lyss till trädens sus vid eget bo
Morgonstund
Har guld i mund
Fågeln söker fäste
Mänskan bygger bo
Eget lilla näste är den bästa ro
Egen härd
Är guld värd
Borta bra men hemma bäst
Vem känner varmast och vem älskar mest
Vem tröstar ljuvast och hjälper bäst
I hela världen? Jo - lilla Mor
Måttlig fägnad
Lagom krus
Bjudes uti detta hus
Mina favoriter:
Trumpen och tvär
Stig ej in här
När man i hemmets sysslor går
Är det gott med liten kaffetår
Måttlig aftonvard
Sparar mycken krankhet
En god avföring är den
bästa Hufvudkudden
Får jag beställa en egen bonad av någon sykunnig person så skulle det på den stå (och nu knycker jag komikern Lasse Erikssons ord) :
Gode Gud ge mig tålamod.
Men gör det fort.