I Östergötland är prisskillnaden inte lika stor. Den så kallade Sverigevillan är dyrast i Linköping. Där har medelpriset gått upp med 19 procent, eller 1 850 000 kronor, på ett år. I Valdemarsvik står huspriserna still, och här kostar samma villa 625 000 kronor.
-- Den här undersökningen kan ses som en vägledning för den aktuella prisbilden på orten, säger mäklare Hans-Gunnar Snejde på Föreningssparbanken Fastighetsbyrå.
I Linköping har man valt KB-villan, som bland annat finns i Ryd och Kvinneby, som riktmärke för standarvillan. På Kvinnebyvägen har exempelvis ett hus i bra skick sålts för 2 miljoner kronor. I Ryd har samma hus sålts för 1,8 till 1,9 miljoner kronor, beroende på standard.
De betydligt lägre villapriserna i Motala, jämfört med dem i Linköping, har inget med stora fabriksnedläggelser eller osäkerhet om lasarettets framtid att göra. Statistiken visar tvärtom att även Motalas villapriser går upp.
-- Att husen ändå blir billiggare i Motala har med det allmänna kostnadsläget i kommunen att göra, det är billigare att leva här i flera avseenden, säger mäklaren Thomas Hellblom på Föreningssparbanken Fastighetsbyrå.
För två år sedan låg snittpriset för en Motalavilla på drygt 630 000 kronor under perioden januari--mars. I år kommer snittet att hamna på runt 950 000 kronor.
-- I vissa områden ligger vi på 30--40-procentiga prisökningar. När folk verkligen vill ha ett hus kan budgivningen få sådana effekter, säger han.
Standardvillan i Mjölby och Mantorp har blivit betydligt dyrare under senaste året. I Mjölby kostar huset 1,1 miljoner kronor, plus 19 procent. Men den absolut största prisstegringen har skett i Mantorp. Här kostar villan 1,2 miljoner kronor, en prishöjning med 23 procent på ett år. För tre år sedan kostade standardvillan i Mantorp 900 000 kronor.
I Norrköping är priset på standardvillan oförändrad, eller 1 250 000 kronor. Samma prisnivå har villan i Söderköping, men där har prisuppgången varit 19 procent under det senaste året.