Han håller smutsen stången

Sex piazzavakvastar, en plåtbit och en vattenflaska - vad kan man göra av det? Roger och Simon Wallin byggde en smart manick som tvättar flaggstången utan att man behöver fälla den.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-04-30 16:36

Pratstunden med Simon Wallin och hans pappa Roger kommer att handla mest om kampsport och folkmusik. Simon har svart bälte i karate och spelar nyckelharpa som en gud - en nyckelharpa som pappa Roger har byggt, för övrigt. Men nu var det ju flaggstångstvätt den här artikeln skulle handla om . . .

Den wallinska flaggstången hade blivit mer svart än vit och var i stort behov av rengöring. Att fälla den var inte så lätt, för med åren hade träden runt om vuxit sig yvigare. Simon och Roger bestämde sig för att uppfinna en flaggstångstvätt.

Snart testades den första prototypen, en variant med en trasa som hissades upp i stången. Men det blev inte särskilt rent och uppfinnandet fortsatte.

Lösningen blev rejäla borstar som kopplas till trädgårdsslangen. En vattenflaska doserar ut algtvättmedel och en plåt håller samman det hela och fungerar som stänkskydd. Med hjälp av flagglinorna dras konstruktionen upp och ner tills stången är skinande ren.

- Framför allt för många äldre är det svårt att fälla flaggstången. Man måste vara flera stycken och hålla på med klykor och grejer. Så uppfinningen fyller ett behov. Men mest gjorde vi det här för att det är roligt att komma på saker, säger Simon.

Simon pluggar till lärare i slöjd och svenska, och nu tänker han dryga ut studiekassan med hjälp av flaggstångstvätten.

- Det är nog värt en femhundring för många att slippa tvätta flaggstången själv, funderar han.

Simon Wallins uppfinning är enkel men genial. Foto: MIKAEL SVENSSON
Simon Wallins uppfinning är enkel men genial. Foto: MIKAEL SVENSSON
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!