Förra påsken smakade jag på denna sallad i Ica Maxis kök på Tornby. Hittade förstås inte receptet i år, men ringde till Maxiköket och fick tala med Lou Lönngren Eriksson.
-- Det var jag som kom på salladen, sa hon. Och i år har jag en ny rätt.
Recept till båda faxades snart över till Correns matredaktion och här är de:
7 dl minipasta+ 2 tsk gurkmeja
2 burkar tonfisk i vatten
1 ask körsbärstomater
1 gul paprika, hackad
1 röd lök, hackad
1/2 gurka, strimlad
1 flaska Provencale Knorr, 250 ml (örtsås som finns i välsorterade affärer)
1/2 dl mjölk
ca 1/2 tsk salt
ca 1/2 tsk pepparmix eller grovmalen svartpeppar
Koka pastan med gurkmeja och hackad lök. Dela körsbärstomaterna på mitten. Blanda alla ingredienser.
Servera salladen kall eller ljummen med ett gott bröd på påskbuffén.
1 burk matjesill (200 g+1/2 msk spad)
1 burk kräftstjärtar, 360 g
200 g Philadelphiaost light
2 dl lätt creme fraiche
3-4 kokta ägg
1 liten rödlök, hackad
2 msk chilisås
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Grovhacka sill och kräftstjärtar. Blanda alla ingredienser och låt stå en stund innan den serveras på grovt bröd.
Och så en egen favoriträtt, inte bara till påsk, men hemma hos oss kommer den gärna fram på påskdagen. Hittade receptet för några år sedan i en Arlabroschyr som hängde hemma i affären i Sturefors.
Till 8 bufféportioner eller 4 vanliga
800 g kycklingfilé eller lårfilé
Olja eller smör till stekpannan
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
250 g körsbärstomater
1 bunt ruccolasallad eller färsk basilika
1 dl svarta oliver med kärnor
Sås:
10 soltorkade marinerade tomater, ca 100 g
4 dl lätt crème fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 225 grader. Bryn kycklingen på båda sidor i stekpanna.
Lägg dem i en långpanna och stek i mitten av ugnen 10-12 minuter. Låt kycklingen svalna och skä r i skivor. Lätt ut skivorna på ett stort fat. Krydda med salt och peppar.
Dela körsbärstomaterna i halvor och grovhacka ruccolan. Finhacka de soltorkade tomaterna eller mixa grovt och rör i crème fraiche och vitlök.
Klicka hälften av såsen över kycklingen och servera resten till. Strö tomater och rucola över kycklingen tillsammans med oliver.
Till sist ett recept på en påskgul sås, som passar till mycket och långt ifrån bara till påsk förstås.
Den har använts till avocado på studentfester och födelsedagar, droppad över parmaskinka till förrätt.
Jag ger mig katten på att den smakar bra till kallrök lax också.
Grundreceptet är rejält, till 60 personer och tänkt till jättebuffén.
60 bufféportioner
3/4 dl flytande honung
3/4 dl ljus fransk senap
2 1/4 dl vitvinsvinäger
rivet skal av 6 apelsiner
1 dl pressad apelsinsaft
1 tsk salt
6 dl olja (inte olivolja, som ger för mycket smak i det här fallet)
Och så en liten sats sås, lagom till några personer:
1 tsk honung
1 tsk ljus fransk senap
rivet skal av 1 apelsin
1 msk pressad apelsinsaft
3 msk olja
Blanda samtliga ingredienser utom oljan. Oljan, som ska vara rumstempererad, vispas i droppvis.
Dressingen är mycket hållbar och kan göras i förväg.