Från grund till hus på fyra timmar

Vikingstad Klockan visar 07.41 när den första husdelen lyfts av lastbilssläpet. Fyra timmar senare kliver Fredrik Tolmark över tröskeln och går husesyn i sin nybyggda villa.

Byggchefen. Dan Gustavsson.

Byggchefen. Dan Gustavsson.

Foto: Mikael Svensson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2015-05-13 06:00

När Corren Bostad kommer till Gudruns gata 1 i Vikingstad klockan 7 på morgonen är det svårt att tro att det här ska stå ett nästan färdigt hus om fyra timmar. På tomten finns bara en grund, gjuten av Alle Osju från Allbygg & Entreprenad på Vikbolandet. Han har varit i Vikingstad ett par veckor och fixar grund även på granntomterna, plus en del andra markarbeten.

– Det är lite körigt den här våren. Jag är fullbokad resten av året, berättar Alle som känner av att det råder byggrusch i Sverige nu.

Lastbilarna från Hjältevadshus är också på plats, fullastade med husdelar. I Hjältevad har det byggts hus i över 60 år.

– Husen byggs inomhus där det är varmt och torrt. Allt virke är dessutom rötskyddat innan det kommer in i fabriken. Säkrare byggmetod finns inte, säger Manfred Baumann.

Manfred är husförsäljare, med den östgötska agenturen för Hjältevadshus. Hans i sammanhanget så passande efternamn, Baumann, vittnar om en uppväxt i Österrike.

– Jag kom till Sverige av misstag i slutet av 1970-talet. Jag skulle bara hälsa på en kompis och blev kvar.

Manfred Baumann fick jobb på Frimis, avancerade till chefskock och tog så småningom över travrestaurangen i Mantorp.

– Där var jag i 25 år och drev också restaurangerna på motorbanan och Mjölby golfklubb. Det var intensiva år, en trevlig tid. Jag njöt av det.

Sedan åtta år tillbaka säljer Manfred hus, numera tillsammans med sonen Christoffer som delar sin tid mellan företaget och en tillvaro som golfproffs på Nordentouren. Golfkompisen Anders Friberg har också hoppat in i företaget, så nu är de tre. Det är högkonjunktur i husbranschen och det är jobb både kvällar och helger, berättar Anders.

– Vi önskar att vi hade fler tomter. Bara här i Vikingstad har vi 15–20 personer som står i kö och vill bygga hus.

Några minuter efter 7 är det aktivitet kring grunden. Det är montagegänget från LG Bygg i Storebro som gör de sista förberedelserna. Montageledare Andreas Svensson mäter och markerar med streck exakt var husdelarna ska placeras på grunden.

– Den första delen måste hamna på millimetern rätt, kommenterar han och ger klartecken till kranförare Sören Östergren från Havator.

Klockan är 07.41 och nu börjar showen. Halva undervåningen lyfts från lastbilssläpet, svävar in över grunden och med lite småknuffar från Andreas och hans gäng hamnar det på plats. På millimetern.

En halvtimme senare är del nummer två ditlyft – och därmed är undervåningen byggd. Och faktiskt också inredd. Köket är kaklat. Spis, mikro, kyl, frys och skåp är på plats. I badrummet är toalettstol och dusch monterade.

– Det gäller förstås att husdelarna är väldigt stabilt byggda för att det ska fungera att lyfta dem så här. Men jag har aldrig varit med om att så mycket som en fönsterruta spruckit, kommenterar Manfred Baumann innan han drar iväg till Mantorp för att fixa räkmackor till niofikat.

Övervåningen är det lite mer jobb med. Fyra gaveldelar och tio takdelar, varav en stor kupa, ska monteras. Det hela påminner rätt mycket om lego när del för del passas in i varandra. I dag skiner solen, vilket gör allt lättare.

– Alla volymer är dubbelt inplastade från fabriken. I dag kan vi plasta av volymerna innan vi lyfter på dem. Regnar det så monterar vi med plasten på och skär bort den senare. Det tar en evig tid, säger Dan Gustavsson som är chef på LG Bygg men låter Andreas Svensson basa över monteringen. "Lugnast så", tycker Dan.

Dan Gustavsson berättar att firman nu jobbar nästan uteslutande med montering av prefabricerade hus.

– Något småjobb hemma i Storebro blir det väl, men annars hinner vi inte med något annat. Och så kommer det nog att vara tills det är dags för mig att gå i pension om några år.

Helt idealiskt är ändå inte vädret. Blåsten tilltar och de sista takdelarna gungar oroväckande däruppe i luften.

– Blåsten är besvärlig. Blåser det för mycket måste man avbryta, säger Dan Gustavsson.

Det behövs inte i dag. Klockan 11.41, på minuten fyra timmar efter det första lyftet, kan Sören Östergren kliva ur sin kran. Jag säger något om att det ser svårt ut, att montera hus med lyftkran.

– Nejdå, som kranförare är det här en vanlig dag på jobbet. Jag har nog monterat ett hundratal hus vid det här laget.

Nyckelfärdigt brukar man säga om hus. Men i det här fallet finns ingen nyckel utan ett kodlås som dessutom kan fjärrstyras med mobiltelefon. Montageledare Svensson knappar in koden och husköpare Fredrik Tolmark, som följt bygget från första parkett hela förmiddagen, kliver på. Han är nöjd med vad han ser. Fredrik är 23 år och kommer från Vikingstad men har testat att bo i Linköping ett år.

– Vikingstad är bättre. Jag är ingen stadsmänniska, det är skönt med lite grönt runtom.

Huset, som är på 152 kvadratmeter inklusive en isolerad, men oinredd övervåning med full takhöjd, kostar 1,4 miljoner kronor från fabriken. Så tillkommer tomt, anslutningsavgifter och diverse tillval.

– Vindskupan kostade en del. Och jag ska ha garage också. Allt som allt landar det på runt 3 miljoner, säger Fredrik.

För den summan blir det också finesser som golvvärme överallt, inbyggda takhögtalare och braskamin.

Övervåningen ska han inreda själv. Förutseende nog såg han till att kranen lyfte upp gipsskivor och OSB-skivor innan taket kom på.

– Men övervåningen får bli en senare fråga. Det är bara jag som ska bo där så det är ingen brådska. Först ska jag få ordning på trädgården.

Från de olika takdelarna sticker takduken ut. De rullas ihop med varandra, häftas samman och därmed är huset tätt, bara timmar efter byggstarten. El- och vattenanslutningarna är redan fixade och ska bara kopplas på. Sedan har LG Bygg några veckor på sig att fixa det sista innan Fredrik flyttar in på riktigt.

– Takpannorna ska på och vi ska klä in takfoten. Spisen och skorstenen ska på plats. Hängrännor. Lite lister och sådant. Det tar en och en halv vecka ungefär. Nästa vecka kommer två hus till och veckan därpå ytterligare två, berättar Dan Gustavsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!