Hans Norberg med familj har flyttat runt i landet och bott i äldre hus med snickarglädje, fönsterspröjs och rum med lite sneda vinklar och vrår som ger bostaden en gammaldags charm.
Men det är också mycket jobb med äldre hus. På både gott och ont. Men för familjen Norberg handlar det inte om att flytta från slott till koja.
-- Det finns perioder i livet, när boendet i vissa hustyper passar bäst. När man är ung och har familj orkar man mer, och kan ta de besvär som finns med att underhålla ett äldre och stort hus.
Samma dag som Hans Norberg pensionerades, 1 juni förra året, gick flyttlasset till Linköping.
-- Jag och min fru har inga tidigare band med Linköping, mer än att barnen har studerat här. Men vi tycker det är en trevlig stad, och så halveras restiden till sommarstugan i Vetlanda, jämfört med att bo i Stockholm.
Hans Norberg tittade på hus i flera östgötakommuner.
I Ödeshög var husen billiga. "Men där kunde vi inte bara bo." Husen i Berg och Ljungsbro var trevliga. "Men huspriserna var ju nästan lika höga som i Linköping."
I Ryd fastnade de för KB-villan, efter att ha tittat på en liknande villa i samma område. "Men det var för 70-talsmurrigt, och behov av renovering."
Huset på Hejdenstams gata var däremot fint och fräscht, renoverat på 90-talet med bland annat treglasfönster.
-- Jag gav 1,9 miljoner kronor för huset. Det var mitt sista bud, och hade priset fortsatt uppåt hade jag tackat nej.
Hans Norberg hade inga föreställningar om huspriserna var höga eller låga i Linköping när han valde bostadsort.
Ett var ändå säkert. I Stockholm är det dyrast att bo.
I Linköping var huset normalstort, med en boyta på 149 kvadratmeter. Men ändå var det något större än övriga KB-villor i området, eftersom det är ett ändhus, det vill säga villan ligger längst ut på gatan. Tomten är också något större än grannens.
Det som skiljer Norbergs hus mot "Sverigevillan" i undersökningen är att det finns källare.
-- Det finns en öppen planlösning som ger ljus och rymd i huset. På övervåningen håller jag på att ta bort en vägg för att få ett större rum. Det som är bra är att det är enkelt att göra nya planlösningar i KB-villan.
Efter nästan tio månader i Linköping får huset toppbetyg. Men det bästa av allt är ändå uppvärmningen.
-- Fjärrvärmen är kanon. Tidigare har jag alltid haft oljepanna, med en förbrukning på tre till fyra kubik olja per år. Men fjärrvärmen är mycket billigare, och framför allt renare.