Finaste gungan gör du själv

Planka + plastslang + rep + färg. Vad blir det? Jo, en stabil och glad gunga med plast för många hisnande upplevelser förstås!

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-05-07 00:00

Det här behöver du:

* Planka

* Såg

* Sandpapper

* Rep till uppphäng

* 1 m vattenslang

* Lackfärg

* Pensel

* 10 cm rundstav 35 mm i diam

Gör så här:

Såga till lämplig planka, ca 20x50 cm. Sandpappra alla vassa kanter. Markera två hål i vardera sida för upphäng. Gör hålen aningen mindre än repet. Det ska vara lite trångt att få igenom repet. Sandpappra även runt om de borrade hålen. Borra hål i mitten av rundstaven (så att repet går igenom). Sandpappra rundstaven.

Måla gunga och rundstavsbitar med lackfärg. Låt torka och måla en gång till.

Klipp till två repbitar, cirka 1 m långa, Mät och klipp till två längre bitar rep till upphänget (hur mycket som behövs avgörs ju av trädets höjd.) Bränn alla ändar så att det inte repar upp sig.

Gör en knut i ena änden av de kortare repen, gör även en knut i ena änden av de längre upphängningsrepen. Ta till så att det räcker till tofsar under knutarna (se bild.) Trä in ett kort och ett långt rep i plankhålen. Knyt i hop repen och gör en dubbelknut. Trä in den korta änden i knuten så att det inte finns någon risk att knuten kan löpa. Trä på slangen och avsluta med att trä på rundstavsdekorationen. Gör likadant på andra sidan.

För att inte repet ska ta för mycket stryk, använde vi en bit tålig slang upptill när gungan knöts fast i trädgrenen.

Vill du lätt ta ner gungan finns det fiffiga anordningar i bygghandeln.

Ann och Svante Sjöstedt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!