Den som brukar strosa i Bromma nära Varamon i Motala har inte undgått att en av de gamla torpstugorna på Midsommarvägen fått en helt ny exteriör. I nära tre år har stugan, som den kallas kort och gott, varit en byggarbetsplats, men för stunden är allt klart.
– Tankearbetet har dock pågått i flera år med många olika förslag, berättar Norrköpingsborna Roine Nilsson och Brith-Inger Aspgård som vistas i Varamon allt oftare.
De fiskar gärna kräftor och har långfärdsskridsko som ett stort gemensamt intresse.
Den stocktimrade stugan på 50 kvadrat, med ett halvt sovloft, kändes för liten. De två barnen med respektive, släkt och vänner vill ju gärna komma på besök.
Dessutom skulle kommunen förse området med kommunalt vatten och avlopp. En riktig toalett istället för utedasset vore ju inte så dumt . . .
Men hur skulle man bygga ut utan att förstöra intrycket av det gamla huset?Med en förlängning? Med en vinkeltillbyggnad? Att riva det gamla var det inte tal om och enligt de lokala reglerna får bostadshuset på just den här tomten inte vara större än 80 kvadrat. Det var en utmaning att hitta den optimala lösningen.
– Huset är någon gång flyttat från Vittberg i Godegård, där det var överdelen av en mangårdsbyggnad. Mina föräldrar, som var lantbrukare i Högby,köpte det 1984 för att ha en plats för lugn och ro. Vi tyckte det var väldigt märkligt att de köpte ett sommarställe som låg så nära, minns Bia, som Brith-Inger kallas.
I dag tar dock stugan allt större plats i Bia och Roines liv.
Med familjens förenade tankemödabörjade en idé ta form. Äldsta sonen Jerker som är ingenjör ritade en fristående husdel som var förankrad med den gamla via en sluss, som nu är ingång och hall med garderober. Gullbergs Bygg AB skötte nybygget och familjen själva ombygget i den gamla delen.
För att få in så mycket ljus som möjligt finns här ytterdörrar av glas och smalafönster som går ända ned till marknivå. Morgonsolen sirlar in genom det höga badrumsfönstret och kvällssolengenom det lika höga hallfönstret på baksidan.
– Det är bonuseffekter som vi uppskattar mycket i dag, säger Roine.
Och nu står hela härligheten där. En gammal trotjänare från någon gång på 1800-talet och en sprillans ny funkisdel. Så olika, men som ändå hänger samman, mycket tack vare den nya delens timmerpanel som gör att även den ser knuttimrad ut.
I gammelstugan finns ett stort rejält och nyrenoverat kök, ett vardagsrum med brasa och ett sovloft. I den nya finns ett sovrum och badrum på nedre plan och i överplanet ett allrum och en sovplats.
Så det här paret har ynnesten att kunna välja på tre olika sovrum beroende på humör. Men att ligga på loftet i nya delen och vakna till utsikten över Vättern slår det mesta.
På sikt är det inte otänkbart att Roine och Bia bosätter sig här.
– Jag har en längtan att bo här året om och kunna följa årstiderna. Att varapå plats också när höstvindarna far och isen lägger sig. Här är ju så vackert, säger Bia.
Och till det kan man inte annat än instämma.