Bilverkstan som blev en prästbostad

Bo Stolpstedt är en excentrisk man. Både i sitt prästvärv och i sitt val av fritidsintresse. Tror ni inte karln bor i en gammal bilverkstad dessutom.

Bilreparatör Karlsson var en klurig en. Han ledde upp röret från vedspisen i källaren till markplanet. Nu fattas bara ett galler framför bonus-värmekällan.

Bilreparatör Karlsson var en klurig en. Han ledde upp röret från vedspisen i källaren till markplanet. Nu fattas bara ett galler framför bonus-värmekällan.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2003-03-13 06:36

Fillinge Storgård har tillhört släkten Stolpstedt i 14 generationer. När föräld-rarna var borta delades allt - utom en såld verkstad - upp mellan de fyra bröderna. På Bo Stolpstedts lott föll ett litet torp - och all mark.

Efter 20 år som jurist i Stockholm och några år som präst i Småland kom han så hem igen vid millennieskiftet. Torpet var lite väl trångt, men i samma veva ville cykel- och bilreparatören Evert Karlsson dra sig tillbaka. Han hade i 20 år drivit verkstad i den byggnad som tidigare var Fillinges speceriaffär (som i sin tur drevs av Bos far i 20 år).

Köpte verkstaden

Bo köpte verkstaden. Med spillolja och allt. Och så började han grunna: kan man göra sig ett trevligt hem av det här månne?

-- Tack och lov har jag två mycket goda vänner, varav en är arkitekt och en byggmästare, som hjälpt mig att förverkliga idéerna.

140 meters borrande gav bergvärme, väggar revs, den stora carporten in till verkstaden (som nu är kök) sattes igen, nya dörrar och fönster togs upp och hela vinden inreddes. Alltihop möbler-ades sparsmakat med en blandning av gustavianska 1700-talsstolar och Ikea-möbler.

Nu är det mesta klart och resultatet är ett ljust, öppet, egensinnigt och varmt hem. Samma adjektiv som man efter 1,5 timme i Villa Pushkin gärna använder för att beskriva dess upphovsman.

För egensinnig är han, 58-åringen Stolpstedt. Han är prästen som har proklamerat "mera drag under galoscherna i kyrkan", firat nattvard på en skrotgård, ordnat mc- och fotbollsgudstjänster (efter den senare vann Rumskulla IF med 8-0 vilket får betraktas som en sensation) och jaktgudstjänst (med tillhörande uppstoppad älg i kyrkan).

För mycket liturgi

Han predikar om en kyrka mer delaktig i samhället, som har mer av experimentstuga och överraskningar och mindre av liturgi och krusiduller över sig. Han har fått Greboborna att gå man ur huse i ett årligt fackeltåg mot nazism och rasism. "Fördomar ska börja motas på vischan, i liten skala".

Han skriver teater och borde egentligen ha blivit poet. I sommar sätter han upp en egen pjäs om Heliga Birgitta.

Han är nytänkande och radikal.

Och det har gått hem -- åtminstone bland "folket". Besöksfrekvensen i Grebo församling har gått upp med 50 procent under senare år.

En sån här människa kan man, som ni förstår, inte sätta i vilken radhuslänga som helst. Då skulle han med all sannolikhet bli skvatt galen. Eller också är han det redan ...

Eget grekiskt tempel

Lyssna bara: Hundratalet meter från huset har Bo anlagt Svansjön, med tillhör-ande grekiskt Amortempel. Där förrättade han faktiskt en vigsel en nyårsafton, i 20 minusgrader och "med snö till midjan".

Utanför huset har han planterat 40 paradisbuskar, 13 lindar, 3 amerikanska hagtorn, 10 jasminbuskar och en bunt ungersk syren i en park som han är övertygad om kommer att vara fantastiskt vacker om sådär 100 år.

Bakom brorsans mangårdsbyggnad har han anlagt Stolpstedtska Parken, som likt Engelska Parken bjuder på många små "rum", ideliga överraskningar, och ett 20-tal egenhändigt ihopsnickrade bänkar för stilla betraktelse.

Bo pilar fram likt en skogsmus längs de smala, upptrampade stigarna i sin labyrintpark, och beskriver allt i en aldrig sinande entusiastisk turbofart. Mia fotograf och jag har fullt sjå att hänga med i svängarna.

Här finns Valters grotta till minne av Bos far. Judiths lund till minne av hans mor. Pushkins pel- are, där fantasins fågel ska landa på toppen. Bronsstatyn i fullformat av "Maria den fria" och "Helena den rena", hitfraktade på öppet släp från en auktion i Norrköping. Ett arkitektritat lusthus. Livets Lund med en källa i mitten och Brödraträdet, en fyrdelad björk där varje stam symboliserar Bo och hans bröder. På en gren hänger en rostig såg, och när så blir dags ska stam efter stam sågas av. Allt för att minna om livet och dess skörhet, kan man tänka. Och så alla dessa träd, mängder av träd, planterade i sinnrika mönster.

Trädgårdsarbetet, planteringarna och allt filurande som ska till är Bos passion.

-- Det är en härlig förmån att få sätta sin prägel på omgivningen. Och jag blir glad av allt det här. Fantastiskt glad.

Sin prägel sätter han, och ja, glad det blir man. Trots att det nu är vinterbistert och parken inte kommer till sin fulla rätt.

Och oavsett om parkens ingenjör är skvatt galen eller bara en ovanligt hängiven innovatör, så vore tillvaron bra mycket tristare utan figurer som Bo Stolpstedt.

Bo Stolpstedt

Adress: Villa Pushkin (efter den ryske favoritpoeten), Fillinge, Linköping

Byggår: 1937

Boyta: Runt 200 kvadrat Mest nöjd med: Ljuset

Vill satsa på: Trädgården, Svansjön och templet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!