Är Helggubben avdragsgill?

Mycket gott finns att säga om mitt och Helggubbens förhållande, men särskilt klimatsmart är det inte. Vi har 15 mil mellan hemmen och åker till varandra varje helg. E§n av oss alltså. Vi åker inte båda till varandras hem, och vinkar på halva vägen.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-05-21 08:54

Dyrt och klimatosmart är det och inte har vi kollektivtrafikens makter på vår sida heller.

Därför bestämde vi för några år sedan att om soppan går över 12 kronor litern gör vi slut. Självklart finns det trevliga kvinnor som passar honom i hans egen stad. Och förhoppningsvis finns det nån gubbe i Östergötland som kan förbarma sig över ett bedagat men gladlynt fruns på den östgötska landsbygden.

Så passerade bensinen 12 kronor. Vi höjde vår smärtgräns till 14 spänn. Nu är literpriset snart uppe i den summan. Och 2020 spås det vara 27.50 kronor. Vår tid är utmätt. Sniff.

Helggubben har en mer pragmatisk syn på det hela: "Äh, ta´t lugnt, gumman. Det är fortfarande billigare än att ragga på krogen. Själv ska man dricka sex-åtta starköl. I värsta fall ska man bjuda en massa kärringar på dricka också. Utan nån utdelning. Lägg därtill ett nattligt skrovmål på torget och taxi hem. Här snackar vi minst 1 000 spänn."

Fast egentligen är ju inte ekonomin ett lika stort bekymmer som klimathotet i sig och det dåliga samvetet som följer av att sitta och kajka mellan städerna. Som en bov känner jag mig, trots att jag i övrigt betraktar mitt leverne som hyfsat miljövänligt.

Inte kan man vara miljöovän om man bor mitt i spenaten! Utan oss tappra på vischan skulle hela landsbygden dö och växa igen. Vill ni det, stadsbor? Vill ni det? Vart tog förresten den käcka parollen "Levande landsbygd" vägen?

Min frustration växer. I väntan på att få råd med en biogasbil kan jag inte låta bli att undra varför allt går så förbannat långsamt.

- På Bergsvägen är det ett pärlband av bilar morgon och kväll. Det sitter en människa i varje plåtburk. Varför finns det inte en samåkningsparkering vid Vreta Klosters kyrka?

- Jag begriper att det är dyrt med bussturer på landet om det bara sitter två själar i en jättebuss. Men varför inte sätta in mindre bussar?

- Varför är det inte gratis kollektivtrafik för alla barn? Då slipper ju föräldrarna sitta och köra ungarna en och en till alla aktiviteter.

- Många av oss som bor på landet måste ha bil. Men stora industrier måste inte frakta allt sitt gods i långtradare, det finns tåg. Varför ökas inte pressen på dem och på SJ?

- Kan man köpa utsläppsrätt för innehav av Helggubbe? Var då? Hur då?

- Dra över honom, visst, men kan jag även dra av honom? I deklarationen. "Utlägg för inkomsternas förvärvande". Om han inte hjälpte mig med kåken skulle jag inte kunna jobba lika mycket på Corren. Eller nåt sånt ...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!