Allt fler väljer rörlig boräntaÖvervakning via kameraDåliga fastighets-ägare hängs utKolla villkor i elavtal

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-03-18 04:10

n Två tredjedelar av hushållen valde rörlig boränta i februari. Att det är så många nya privatkundlån som tas till rörlig ränta beror på det stora gapet mellan bundna och rörliga boräntor, anser SBAB. De senaste månaderna har de bundna boräntorna sänkts i takt med den allmänna nedgången i marknadsräntorna. Trots det var skillnaden 1,25 procentenheter mellan en ränta bunden på fem år och den rörliga räntan i februari. I mars minskade gapet till en procentenhet.

n Fastighetsägarna säger ja till kameraövervakning i bostadsfastigheter. Hyresgästernas behov av trygghet väger tyngre än enskilda hyresgästers skydd för sin integritet, anser Fastighetsägarna. Bakgrunden är att Fastighetsägarna fått frågor från medlemmar om det stämmer överens med god sed på bostadsmarknaden att installera övervakningskameror i bostadshus, för att öka tryggheten i och vid fastigheten. Etiska nämnden säger alltså ja, under förutsättning att kamerorna är uppsatta så att de inte kan riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde.

n Medlemmar som utesluts ur Fastighetsägarna ska namnges offentligt. Det rekommenderar Fastighetsägarnas etiska nämnd. De regionala ansvarsnämnderna kan utdela två typer av sanktioner mot medlemmar som på olika sätt bryter mot lagen eller mot de etiska regler som organisationen tagit fram. Medlemmen kan få en erinran, eller en varning.

n På Konsumentverkets webbplats finns en elprisguide där man enkelt kan jämföra elleverantörernas erbjudanden. Men bakom ett bra elpris kan dölja sig dåliga villkor om långa uppsägningstider. Därför har elprisguiden kompletteras med leverantörernas avtalsvillkor. För villa-ägare med elvärme kan det skilja upp till 25 öre per kWh mellan billigaste och dyraste elleverantör (16/3, priserna uppdateras varje natt). Men då har den billigaste leverantören rörligt pris, och den dyraste vindkraftsel bundet i ett år. Konsumentverkets köpråd är att binda elpriset på sommaren. www.elpriser.konsumentverket.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!