1700-tal

Efter många år inom byggbranschen började Göran Andreasson i Ulrika intressera sig för gamla byggtekniker. En egen stuga, byggd enligt den gamla konstens alla regler, blev snart flera.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2003-03-13 05:37

Göran Andreassons hus ser ut att vara en sisådär 200--300 år gammalt. Även när vi kommit över tröskeln och in i stugvärmen finns atmosfären av 1700-tal kvar. Men de höga trösklarna, låga dörrarna, de små fönstren och de breda kilsågade golvtiljorna är faktiskt endast några år gamla. Huset är byggt efter gammalt manér av Göran Andreasson själv.

Måtten och byggteknikerna är hämtade från svunna århundraden. Golvtiljorna är breda och kilsågade av furu. De ligger fortfarande lösa för att torka ihop ordentligt.

-- Det tar ungefär tre år innan tiljorna har torkat helt. Till dess måste de ligga lösa. Sen får man plocka ut alla möbler och lägga ihop dem. Om jag hade spikat fast dem direkt hade jag fått stora springor i golvet, förklarar han.

Mitt ute i skogen

Efter att ha plockat isär gamla hus för att sedan flytta dem och bygga upp dem på ny plats väcktes tanken att bygga nytt helt efter de gamla metoderna och måtten.

-- Jag tänkte att om jag hittade en tomt ute i skogen skulle jag bygga mig en egen stuga. För det är ju så här de ska ligga. Lite ensligt, säger han.

Vägen hit går på slingrande vintervägar genom skogen. Ett par mil söder om Linköping ligger huset som nu fått flera syskon runt om i trakten. De senaste åren har Göran Andreasson nämligen ägnat sig åt att bygga fler stugor åt andra intresserade. Och de har visat sig vara fler än han först anade.

Ingen minutiös fanatism

-- Att det skulle finnas en marknad för den här typen av hus hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Men vi har väl det här i våra gener. Det var ju så här man levde, och som samhället ser ut i dag med all stress är det många som längtar bort från stan till ett enklare liv. På något vis säger det sig själv. Man kan inte springa genom en dörr av 1700-talsmått.

-- De här stugorna passar inte att ligga i stan eller något villaområde.

Trots lugnet och enkelh eten är det ingen minutiös fanatism han står för. Utedasset är bytt mot vanlig vattentoalett, dusch och till och med en liten bastu finns. Liksom spisplattor, kyl, frys och varmvatten. Men kylskåpet är väl dolt bakom skafferidörren eftersom de inte riktigt passar in i interiören.

-- Klart att man skulle kunna hålla på med gasol och sånt, men man måste ju kunna leva ett någorlunda modernt liv, säger han.

Stugan är byggd efter samma mått som en enklare 1700-tals stuga ofta var. Sju varv timmer fick man bygga utan att betala skatt, varför de flesta enklare stugor byggdes precis så höga. Eftersom ytterväggen är brädfodrad och timret inte syns har Göran Andreasson använt ett lägre timmer i fler varv för att få ett mer rationellt byggsätt.

Fönstren är lika små som originalfönster från den tiden, men han har satt in ett par fönster "för mycket" för att få in lite mer ljus.

-- Man hade bara ett fönster på varje kortsida, men jag ville ha två för att inte gå miste om den här utsikten. På somrarna plockar jag ut innerfönstren och öppnar här. Då har jag panoramautsikt, säger han och pekar ut genom fönstren ner mot skogsbrynet där kvällssolen faller in och där skogens vilt brukar visa upp sig ljumma sommarkvällar.

Trä håller värmen

Innerbågarna isolerar vintertid, och att timmerväggar skulle vara dåliga som isolering fnyser han åt.

-- Trä absorberar och håller värme. De här timmerväggarna är bara drevade, i övrigt håller huset värmen lika bra som ett modernt hus. De vargavint-rar jag upplevt här har jag inte haft någon högre energiförbrukning än någon annan.

Huset värms av oljefyllda elradiatorer. Den öppna spisen har en gjutjärnskassett och bidrar också till uppvärmningen. Och stämningen, som inte är oviktigt i de här husen.

à la 2000-tal

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!