illväxten var hög, BNP växte med i genomsnitt 3,4 procent per år, arbetslösheten var låg och folk konsumerade. Möbler, kläder, kapitalvaror. Nöjesindustrin blev ett begrepp.
I dag är 50-talet kulturturism. Fortsätter intresset att växa som det gjort hittills spelar Kornettgården snart i samma division som Vadstena klosterkyrka och Gamla Linköping.
- 50-talsrummet och fiket är som magneter, säger Birgitta.
- Folk faller nästan i trance inför anblicken av stringhyllan och får något fuktigt i blicken när de smeker de gamla tv-kannorna.
I de möbel- och designtidskrifter som kommer ut i dag hänvisas ofta till 50-talet. Det talas om de lätt murriga färgerna och tapeterna, om möbler med runda former och höga ben. Enkelt men klatschigt. Snyggt och ändamålsenligt. Att möblerna ska ha långa och smala ben har sin förklaring i dammsugaren, som blev vanligt folks egendom på 50-talet.
Vi fortsätter rundvandringen i Kornettgården. I ett grändliknande kyffe hänger en Durex-automat. Knullgummimaskin hette det då. På 50-talet. När "pinupptidningarna" var lika upphetsande som dagens posterorderkataloger.
Postorderkataloger, ja. De fängslar.
-- Många besökare låter sig uppslukas av katalogerna från Gunnars fabriker i Linköping och Viskadalen, berättar Lars-Erik, som bor tillsammans med Birgitta i huset intill Kornettgårdens tidsresemuseum. Lars-Erik var tidigare lantbrukare.
- Sen sa ryggen ifrån, det var omöjligt att fortsätta med bonneriet.
Därför satsade de på ett upplevelsemuseum. Med tyngdpunkt på 50- och 60-talen. Förra sommaren besöktes Kornettgården av närmare 6 000 personer. Att döma av förhandsbokningarna blir det ännu fler i år.
Lars-Erik är född 1943 och uppvuxen i Flistad. Birgitta, född 1946, växte upp i trakterna av Horn.
- 50-talet för mig är skumgummiunderkjolar som blåstes upp så de påminde om tält, och så frisyrerna förstås. Hovholmsfrisyren som sattes på plats med hjälp av lackbaserad spray. Konstigt att håret inte frättes sönder.
Birgittas stora 50-talssorg var att hon ansågs för ung för att åka till Linköping och lyssna på Tommy Steele.
- Det grämde mig mycket.
Hyllor fullastade med radio- apparater - Telefunken, Nornan, Blaupunkt, Luxor (Luxors "flickradio", med inbyggd spegel, är en verklig raritet) med flera märken. Skivspelare, tv-apparater, transistorapparater, skivor (Elvis i massor), läskedrycker, tidstypisk reklam, m m, m m. Ett helt decennium omsorgsfullt och kärleksfullt förpackat i en före detta ladugårdsbyggnad.
Men Raketosten, var finns den?
Lars-Erik suckar.
- Tyvärr, den har vi inte, men vi letar febrilt.
Jukeboxen vrålar, flipperspelet smäller. På kafébordet ligger ett tillknycklat cigarrettpaket (Bill) och en läskedrycksöppnare (Coca- Cola). Lill-Babs ler på väggen och uppmanar oss att köpa Cloettagodis. Tage Erlander är statsminister, rymdhunden Laika fängslar oss och Brigitte Bardots åtsittande jumper bedövar oss. 50-talet är här.