Ostädade sanningen om våra hem

Bilder på stökiga, ostädade hem har blivit en jättesuccé på Facebook. Med humor som vapen startade Lotta Sjöberg revolten mot inrednings­magasinens ouppnåeliga ideal, och hennes Facebokgrupp har nu nästan 30 000 medlemmar.

”Åh, äntligen lite tid för en god bok i min favoritfåtölj Jetson av Bruno Mathsson.”

”Åh, äntligen lite tid för en god bok i min favoritfåtölj Jetson av Bruno Mathsson.”

Foto: Foto: David Neuschütz

Bostad2014-11-27 07:00

Allt började våren 2009 när Lotta Sjöberg tog en provprenumeration på en inredningstidning. Här fanns bilder på perfekta, minimalistiska hem med perfekta föräldrar till perfekta barn, vitklädda i vita soffor. Lotta kände sig irriterad och provocerad.

– Jag fick idén att ta bilder på mitt eget stökiga hem och lägga ut dem på Facebook, med ungefär samma texter som i inredningsmagasinet. Det blev som en satir. Det spreds på Facebook och många hörde av sig, så jag bestämde mig för att starta en öppen grupp, ”Family living – the true story”.

Gruppen växte och folk började lägga ut egna bilder. Stökiga hallar med drivor av skor och mössor. Barn som sover överallt utom i barnsängen. Juldekora­tioner som ingen orkat plocka ner. Ikea-kassar och pizzakartonger. Kvarglömd mat som fått ett eget liv. Katter som klöst överallt utom på den inköpta klösbrädan. Allt med underfundiga kommentarer skrivna med en stor portion självdistans.

– Humorn är viktig. Det är så mycket värme i den här gruppen, man bekräftar och stöttar varandra. Här finns inget näthat, bara nätkärlek, säger Lotta.

Lotta Sjöberg tror att många känner sig otillräckliga och mår dåligt av de bilder av vackra, välstädade hem som dominerar i inredningsreportage, på bloggar och på Facebook. Det är lätt att tro att alla andra har det så fint hemma, att det bara är man själv som har det stökigt. Facebooksidan har därför kommit att fungera som en sorts terapi för många. Det har hänt att läkare och psykologer slussat patienter, som lider av höga krav på sig själva, till sidan

– Det är terapi på flera sätt. Att våga visa upp sitt hem som det är, att sluta se det som något förskräckligt och i stället upptäcka humorn i det. Sedan kan det vara väldigt skönt att se att andra har det likadant, eller till och med värre. Det handlar mycket om att sluta skämmas och att inte vara så fördömande mot sig själv och andra, säger Lotta Sjöberg.

Sedan Lotta började med Facebook­sidan har hon lyckats sänka sina städtimmar till hälften.

– Jag nöjer mig med att dammsuga en gång i veckan och jag putsar bara de fönster där solen skiner in som mest.

Lotta får ibland frågan om hon inte vill ha det fint och välstädat.

– Och det är klart att jag vill – om det gick att trolla så att det blir så. Men frågan är ju hur mycket tid det är värt att lägga ner på städning. Jag har lärt mig att acceptera att det är stökigt och jag mår väldigt bra av det, det är nyttigt att släppa taget om kraven.

Städhjälp och rut-avdrag är inget alternativ för Lotta.

– Nej, det skulle inte gå. Jag kommer från arbetarklass ... Att anlita någon för att ta hand om min skit, nej det vill jag inte.

Uppskattningsvis 90 procent av medlemmarna i Family living är kvinnor.

– Det kan delvis bero på att kvinnor i allmänhet är mer aktiva på Facebook, att de fotograferar mer och är mer intresserade av inredning. Men mycket handlar det nog om att hemmet så länge varit kvinnornas arena. Det verkar som att kvinnor känner större skam över ostädade hem och har större behov av att arbeta med de känslorna. Men det senaste året har det kommit in allt fler män i gruppen.

Det händer då och då att äldre kvinnor hör av sig, ofta via andra kanaler än Facebook.

– De berättar att de är så glada att vi i vår generation kan hålla på med det här, att vi kan ha det stökigt utan att skämmas och till och med visa bilder på det, berättar Lotta.

Nyligen släppte Lotta Sjöberg boken ”Orka torka” med bilder från Family living, en vansinnigt rolig bok men också ett viktigt tidsdokument.

– Sådana här bilder finns ingen annanstans. Nätet är så flyktigt, jag ville samla bilderna i en bok. De berättar så mycket om vår tid, om slit-och-släng, om vilka prylar vi har och hur det verkligen ser ut i våra hem.

Lotta Sjöberg

Yrke: Serietecknare, illustratör.

Bor: Hägersten, Stockholm.

Ålder: 40.

Familj: Man och tre döttrar.

Städar: Genomsnittligt, tror jag. Småplockar ibland, städar en gång i veckan med hela familjen men har sänkt ribban för hur fint det behöver bli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!