Nu är det skördetid för lavendeln

Lavendel är en vanlig syn i svenska ­trädgårdar. Ändå är det få som skördar den. Det går att använda lavendeln till så mycket mer än bara doftpåsar i ­linneskåpet.

Smaksätt mandelskorporna med torkade lavendelblommor.

Smaksätt mandelskorporna med torkade lavendelblommor.

Foto: Anna Lefvert

Bostad2014-07-31 10:02

Än så länge odlar vi svenskar lavendel först och främst för dess prydnads­värde, vackra färg och fantastiska doft. Den ger härlig medelhavskänsla till trädgården och lockar dessutom till sig fjärilar.

Däremot glömmer vi ofta att lavendeln är en köksträdgårdsväxt och i stället för att skörda den står blommorna fort­farande kvar i frostig skrud till vintern.
– Det är synd att svenskarna inte ­riktigt har förstått att de ska använda sin lavendel. I Frankrike är det en självklarhet. Det finns ju otroligt mycket man kan ha den till, säger Lena Arnesdotter på Lavendelgården i Olsäng i Blekinge, en plantskola och visningsträdgård med ett fyrtiotal olika lavendelsorter.
På nätet kan man hitta massor av bra recept där lavendel används som smaksättare i till exempel brownies, biscotti, glass och kalvsteksmarinad.

När man använder lavendel i mat­lagning och bakning är det däremot bra att vara ”typiskt svensk” och göra skäl för lagombegreppet. Det gäller att hitta rätt balans. Tar man i för mycket smakar det inte gott.
I en kötträtt påminner lavendel ­ganska mycket om rosmarin, medan karaktären blir mer parfymerad i sötsaker som kakor och glass.
Förutom sin smak och doft har ­lavendel andra goda egenskaper, som att vara lugnande.
– Du sover bättre efter en kopp lavendel­te, eller med en lavendelpåse under kudden, säger Lena Arnesdotter.
Lavendel är dessutom bakterie­dödande och myggor och fästingar skyr deras doft.

Så varför är det så få som drar nytta av lavendeln och skördar den? Kanske för att få behålla blomningen så länge som möjligt, och att man sedan tror att det är för sent att ta vara på dem. Då ska man veta att lavendeln har som mest eterisk olja när den nästan ­blommat över och de små kronbladen börjar ­falla av.
När man tagit vara på de ­blommor och blad man vill använda i matlagning och annat kan man spara de ­överblivna stjälkarna och kvistarna i vinterns ­vedförråd.
– Att elda lite lavendel i öppna spisen en vinterdag ger en härlig doft!

Tips ochy råd

Vilken tid på säsongen man bör ­skörda lavendeln beror på vad man ska använda den till.
Vill man binda vackra kransar att torka är det bäst att ­skörda ­blommorna medan de bara är ­knoppiga, det blir vackrast. Hinner de slå ut kommer kronbladen att torka och falla av och det ser mest ­risigt ut.
Ska man torka blommor för att ­använda som smaksättare i bakning och matlagning är det i stället när blommorna är helt utslagna som man helst ska skörda. Då är halten av eteriska oljor som störst.
Färska lavendelblad kan man skörda när som helst under säsongen för att använda som örtkrydda i matlagningen.

Lena Arnesdotter brukar ­rekommendera att man först ­njuter av blommorna. När ­kronbladen ­faller av klipper man av blommorna. ­Låter man dem sitta kvar ­bildas frön och då ­slutar lavendeln att blomma. Så ju fler ­blommor man plockar – ­desto längre blomning får man.

Lavendel bör beskäras för att inte bli vedartad nedtill och gles upptill. En gång om året är bra att beskära plantorna. När den bästa beskärningstiden är beror på var i landet man bor. Längst i söder kan man passa på att beskära plantorna i augusti i samband med att man skördar blommorna. Där hinner plantorna sedan växa till sig och avmogna innan vintern. Längre norrut är det bättre att beskära tidigt på säsongen när den värsta vinterkylan är över. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!