Än så länge odlar vi svenskar lavendel först och främst för dess prydnadsvärde, vackra färg och fantastiska doft. Den ger härlig medelhavskänsla till trädgården och lockar dessutom till sig fjärilar.
Däremot glömmer vi ofta att lavendeln är en köksträdgårdsväxt och i stället för att skörda den står blommorna fortfarande kvar i frostig skrud till vintern.
– Det är synd att svenskarna inte riktigt har förstått att de ska använda sin lavendel. I Frankrike är det en självklarhet. Det finns ju otroligt mycket man kan ha den till, säger Lena Arnesdotter på Lavendelgården i Olsäng i Blekinge, en plantskola och visningsträdgård med ett fyrtiotal olika lavendelsorter.
På nätet kan man hitta massor av bra recept där lavendel används som smaksättare i till exempel brownies, biscotti, glass och kalvsteksmarinad.
När man använder lavendel i matlagning och bakning är det däremot bra att vara ”typiskt svensk” och göra skäl för lagombegreppet. Det gäller att hitta rätt balans. Tar man i för mycket smakar det inte gott.
I en kötträtt påminner lavendel ganska mycket om rosmarin, medan karaktären blir mer parfymerad i sötsaker som kakor och glass.
Förutom sin smak och doft har lavendel andra goda egenskaper, som att vara lugnande.
– Du sover bättre efter en kopp lavendelte, eller med en lavendelpåse under kudden, säger Lena Arnesdotter.
Lavendel är dessutom bakteriedödande och myggor och fästingar skyr deras doft.
Så varför är det så få som drar nytta av lavendeln och skördar den? Kanske för att få behålla blomningen så länge som möjligt, och att man sedan tror att det är för sent att ta vara på dem. Då ska man veta att lavendeln har som mest eterisk olja när den nästan blommat över och de små kronbladen börjar falla av.
När man tagit vara på de blommor och blad man vill använda i matlagning och annat kan man spara de överblivna stjälkarna och kvistarna i vinterns vedförråd.
– Att elda lite lavendel i öppna spisen en vinterdag ger en härlig doft!