Här tjänar du mest på bostaden

Vill du tjäna så mycket som möjligt på din bostadsaffär i Östergötland? Då ska du bo i storstäderna.

Foto: Roland Magnusson, Mostphotos / Nyhetsbyrån Siren /Montage: Östgötamedia

BOSTAD2017-02-13 07:30

– I glesbygden stiger inte priserna så mycket, och det är också låga priser till att börja med, så där kan det bli förluster. Det finns inte utrymme för stora vinster, säger Hans Heggemann, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Värdeökningen är baserat på medianvärdet, alltså det mittersta värdet, för personer med kapitalvinst eller kapitalförlust vid fastighetsaffärer under 2015. I Linköping ökade värdet på bostäderna mest, med över 300 000 kronor. Norrköping strax därefter på över 270 000 kronor, vilket är strax över medianvärdet i riket (260 000 kronor).

– Det är höginkomstkommunerna som hamnar i topp. De som har de högsta förvärvsinkomsterna har också råd med de dyraste bostäderna, säger Hans Heggemann.

Motala kommun ligger under rikssnittet på drygt 180 000 kronor. I Finspång och Ödeshög är värdeökningarna minst – strax över 100 000 kronor, respektive strax under 100 000 kronor.

– Det har mycket att göra med hur bostadsbeståndet ser ut i en kommun. I kommuner med högre inkomster är det kanske fler som köper och säljer fritidshus också, säger Heggemann.

I grafen nedan kan du se hur mycket fastighetsvärdet ökar i din kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!