Hantverkare i fin form

Under två månader har studenterna på ”Slöjd, hantverk och formgivning” vid Linköpings universitet designat egna hantverk.

Foto: pia molin

BOSTAD2013-02-06 13:41

Resultatet ställde de ut på Formexmässan i Älvsjö. Corren har träffat några av formgivarna.

För den ljudintresserade

Fredrik Håkman Grann

Ålder: 25 år.DD

Bor: I Linköping, kommer från Arboga.

Om hantverket: En mediamöbel för den med genuint ljudintresse. Har följsamma linjer och är rymlig för tillbehör som monoblock, slutsteg eller vad man har i sitt system där

hemma. Den är öppen eftersom elektronik inte får bli varm.

Varför en mediamöbel? Jag har en ljudintresserad familj och har sett många möbler med brister. Själv attraheras jag av formen, den är både snygg och funktionell till ljud och bild.

Inspiration: Aerodynamik och gamla flyplan som dubbeldäckare, det är därifrån linjerna kommer. Det är först nu som mitt formspråk träder fram, det här har jag fastnat för.

Drömmer om: Att blanda hantverk och turism. Jag älskar människor och vill ta hand om folk. På vintern och sommaren vill jag ordna eventinriktade vandringar, skidturer och jakter. Höst/vår vill jag skapa.

Om mässan: Förberedelserna innan mässan gav mest, att ro hela konceptet i land.

Nästa utmaning: Att halvera vikten på min produkt som är gjord av MDF och väger 80 kg. Den ska bli hanterbar och gå att lyfta själv. Än så länge är den bara ett stort åbäke. Jag ska också sätta in grenuttag och led-slingor i den.

Krage med klass

Hannah Lundberg

Ålder: 31 år.

Bor: Linköping, kommer från Västervik.

Om hantverket: En krage i silver för speciella tillfällen med grenar, kvistar och nyutslagna blad.

Varför en krage? Det var en utmaning. Jag är guldsmed och van vid småpill, så jag ville jobba i större format. Jag ville göra något stort och spretigt som syntes.

Inspiration: Jag tänkte våren, växtlighet, förnyelse. Det är lite av en saga kring den. Det finns kanske en dold prinsessa i mig som ville plocka fram det här.

Om mässan: Jag har blivit kontaktad av en webbshop/konsthall som är intresserad av att sälja smycken.

Drömmer om: Det vore roligt att hamna på Nationalmuseum, men det är kanske längre fram. Jag skulle vilja kunna leva på att tillverka sådana här föremål och smycken.

Nästa hantverk: Jag tänker ta in nya material i silver och försöka jobba i glas och trä med infällningar. Det ska inte vara enkelt.

Ljus för miljömedvetna

Mattias Johnsson

Bor: I Linköping.

Om hantverket: En vägglampa med variation. Temat är pastell och vår, egentligen inte mitt uttryck. Den är byggd av spillbitar som jag hittat och har led-ljus. Tyget och ljuset kan bytas ut, när du byter gardiner hemma kan du till exempel ta en bit av den. Det är egoistiskt att skapa i vilket material som helst. Att använda nya material innebär att nya träd fälls, men återanvändningen handlar också om att hålla kostnaden nere.

Varför en lampa? Jag har alltid fascinerats av ljus och hade tapetserat om hemma. Väggen var helt tom och jag ville ha någonting runt. Formen påminner om en trumma eller maracas.

Inspiration: Jag tittade på primörer, salladslök, vårblommor, knoppar, smältande snö och vattendroppar.

Drömmer om: Att fortsätta skapa utan att miljön tar skada.

Brottas med: Hantverk tar tid och är dyrt att skapa, men jag vill inte vända mig till en överklass som har råd att köpa grejer. Och om det industrialiseras är det inte längre jag som gör det.

Nästa utmaning: Jag är gitarrist och vill utveckla en ny konstruktion på ett gitarrstall.

Tapet med mening

Marianne Perry

Ålder: 48 år.

Bor: I Mantorp, kommer från Stockholm.

Om hantverket: En feminin tapet för den romantiska kvinnan som vill ha inredning med mening. Jag målade med akrylfärger och scannade in bilderna i datorn. Då kunde jag till exempel klippa in blommor från andra skisser. Det här har öppnat en ny värld för mig.

Varför en tapet? Jag är intresserad av att skapa mönster och ser ofta störande saker i bilder som jag vill rätta till. Dessutom passade en tapet in i montern.

Inspiration: En vän till familjen gick bort före jul, den här tapeten är tillägnad honom. Det gråa står för sorgen och det vita för nytt liv som spirar. Det här har varit ett sätt att bearbeta.

Drömmer om: Att kunna försörja mig på det här vore roligt. Jag vill fortsätta jobba med mönster inom papper eller textil, gärna digitalt.

Om mässan: Det var kast mellan hopp och förtvivlan. Jag tänkte, det går inte att göra mer grejer. Men när det hade lagt sig kom inspirationen.

Nästa hantverk: Något med vikingar i nutid, en gardin eller möbel. Nästa kurs heter experimentellt hantverk, det ska bli spännande!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!