Vem vill inte kunna kliva över tröskeln och verkligen känna sig hemma? Med enkla knep för ett par hundralappar kan du tillföra personlighet och sätta din unika prägel på kala väggar och tomma hyllplan. Här är 14 exempel som förhoppningsvis får dig att vilja uppsöka närmaste loppmarknad eller göra en inventering i förrådet för att ge de speciella pinalerna en hedersplats hemma.
Personlig tavelvägg
Ingenting sätter mer individuell och familjär prägel på ett hem än fotografier och egen, utvald konst. Har du ingen möjlighet att spika i väggen eller sätta upp tavellister kan du hänga upp tunna vajrar som används på gallerier eller helt enkelt luta tavlorna mot väggen.
Prisexempel: En svart ram likt den mindre storleken på bilden kostar 69 kr hos Rusta.
Böcker
“Ett hem utan böcker är som en kropp utan själ”, sägs det. Det kanske ligger något i det, om möjligt ännu mer idag när de fysiska böckerna är utrotningshotade i konkurrens från läsplattor och digitala produkter. Och det är inte bara insidan som räknas, en hög pocketböcker kan skapa en vacker, naturfärgad stapel om de placeras med bladen utåt.
Prisexempel: Hos Myrorna, Stadsmissionen och gamla antikvariat går det att hitta vackra gamla böcker med marmorerade omslag för så lite som 20 kr.
Öppen hyllförvaring
Om du inte har något emot att gå några varv med dammvippan då och då är öppen förvaring ett klockrent sätt att skapa små stilleben och visa upp de allra käraste ägodelarna. Tröttnar du efter ett tag är det bara att prova att byta plats på sakerna så kommer rummet genast få en annan karaktär. Varför inte testa att måla in en klassisk Ikea-bokhylla i samma färg som väggen bakom? Betydligt billigare än att platsbygga förvaring.
Prisexempel: Bokhyllan Billykostar 299 kr, Alcros färg Klorofyll liknar kulören på bilden och en burk som täcker en Billy-bokhylla kostar inte mer än ett par hundralappar.
Slarvig bäddning
Tittar du ofta på inredningsbilder och tycker att sängen ser obäddad men ändå välkomnande ut? Det krävs ofta mer precision och arbete än man kan tro att skapa en perfekt nonchalant, inbjudande bäddning i skrynkliga lakan. Även om det ofta talas varmt om gedigna material som franskt lin och percale går det minst lika bra att få till en perfekt slarvig look med sängkläder i skrynklig bomull.
Prisexempel: Påslakansetet Kelly Chambray från Ellos kostar 399 kr i måtten 150x200.
Omaka stolar
Haft svårt att bestämma dig för vilken serie matbordsstolar som ska få flytta hem? Eller inte hunnit spara ihop till en hel uppsättning dyra, danska designklassiker? Vilken tur! Det finns nämligen nästan ingenting som skapar så brokig men härlig känsla i ett kök eller matrum som en uppsättning udda men älskvärda stolar. Välj ett träslag att hålla dig till som en röd tråd eller hitta en annan, formmässig gemensam nämnare så blir intrycket ändå sammanhållet.
Eld och levande ljus
I vår nutid har samlingen kring lägerelden nästintill dött ut helt och hållet som social sammankomst. Det kanske är därför vi mer än någonsin jagar lägenheter med välbevarade kakelugnar och öppna spisar? Den levande elden har nämligen en särskild inverkan på oss med sitt naturliga ljus som sprakar och flimrar. Det behöver förstås inte vara en intakt eldstad för att vi ska få ta del av elden, en uppsättning ljusstakar eller grupp blockljus räcker gott.
Blommor och gröna växter
Vem blir inte glad av en knippa färska snittblommor hemma? Om du dessutom köper sorter som är i säsong kan du oftast komma undan med ett bra pris – dessa pioner är som mest tillgängliga i maj och juni till exempel.
Välj en sort som står sig vacker även i torkat tillstånd, som hortensia som syns på bilden nedan.
Prisexempel: På landets gator och torg kan du komma hem med ett tretal blomstrande hortensior under 150 kronor, men är du en ivrig förhandlare kan du säkert pruta till dig ett ännu bättre pris!
Blanda in patina och tänk i nivåer
Att tänka har aldrig kostat – därför kan det vara värt att ta sig en funderare på vad som redan finns i hemmets förråd och gömmor och se över om du kan flytta runt något som gör sig bättre på en ny plats. Lite patina vittnar om att något har varit tillräckligt kärt för att nötas och användas över tid och ger karaktär till vilket hem som helst. Var inte rädd för att blanda nytt och gammalt, dyrt och billigt – nyckeln till ett hemtrevligt boende stavas variation.