Få ut mer av din lilla bostad

Inredarna Maja och Atta Ring, som är aktuella i tv-programmet Rum för dig, delar med sig av sina smartaste knep.

Bostad2016-10-23 11:30

Hur får man egentligen ut det mesta av sina få kvadratmetrar? Perfection Makes Me Yawn, som medverkar i tv-programmet Rum för dig, är experter på just denna knepiga fråga. Här får du läsa om deras bästa tips och tricks för att lyckas med det lilla hemmet.

Interior Vasastan Gothenburg

Hur ska man tänka för att få ut det mesta av sin lilla bostad?
– Det är lätt att stirra sig blind på en bostadsyta. Man glömmer ofta att det finns ytterligare en dimension i rummet att jobba med, nämligen höjden. På bilderna ser vi hur man har utnyttjat bostadens volym och byggt ett loft. Det positiva med att bygga ett loft är att du själv kan styra storlek och användningsområde. Har du riklig takhöjd kan du tänka bortanför sovplats och unna dig en avskild soffhörna eller ett hemmakontor. Om ett loft känns för avancerat att bygga så kan man göra det enkelt för sig och möblera med en loftsäng och förvandla utrymmet under sängen till vistelseyta, säger Maja.

Frödingsvägen

Hur skapar man nya rum bäst?

– När man bor trångt är det extra viktigt att avgränsa funktioner i hemmet och skapa avskildhet. Man vill kunna stänga en dörr om sig eller i alla fall dra för ett draperi när det är dags att lägga sig för att sova. Har man inget fristående sovrum eller naturligt avskild sovalkov kan man använda sig av glaspartier för att skapa ett rum i rummet. Fördelen med att använda just glaspartier som rumsavdelare är att de varken stjäl ljus eller volym som en vanlig vägg eller större möbel gör, säger Maja.

qubing Wohnwand mit Sitzgelegenheit

 Vilka möbler ska man ha?

– När man bor trångt är det smart att använda sig av platsbyggda möbler då man kan skräddarsy både funktion och mått utefter rummets förutsättningar. Kan du dessutom förena fler än en funktion i möbeln har du knäckt den magiska koden gällande compact living. På bilden ser ni hur man har ordnat en sittyta med förvaringsmöjligheter samtidigt som förvaringsdelen på möbeln delar av rummet – tre funktioner i en möbel helt enkelt. Men multifunktionella möbler behöver inte alls vara lika avancerade som exemplet här. Några enklare förslag är exempelvis sekretärer med både förvaring och skrivbordsyta, säger Atta.

Bellechasse 2

 Hur ska man tänka med förvaring?

– Förvaring är a och o för att få ett ytsnålt hem att fungera. Det gäller att förvandla outnyttjade utrymmen till effektiva förvaringslösningar. Att gömma undan saker under sängen är ingen revolutionerande tanke, dock vinner man mycket på att göra det så organiserat och smart som möjligt. Ett sätt är att bygga sängen ovanpå färdiga förvaringsmöbler, så som låga byråer eller hurtsar. Fundera ut vilken typ av förvaring du har störst behov av och anpassa valet av förvaringsmöbler där efter. Det finns färdiga sänglösningar med förvaringsfunktion men för den händige är det både ett kostnadseffektivt och relativt enkelt DIY-projekt, berättar Atta.

Hur ska man göra med krångliga planlösningar?

– I framförallt äldre byggnader och omgjorda lägenheter kan det finnas skrymslen som inte längre utnyttjas på samma sätt som förr. I modern tid kan det kännas klurigt att få användning för inbyggda linneskåp, garderobsnischer och kattvindar. Samtidigt bjuder dessa vrår på viktiga kvadratmetrar i ett litet hem, så varför inte förvandla svårmöblerade utrymmen till någonting du verkligen värdesätter i vardagen? Behoven varierar givetvis från person till person så fundera ut vad du behöver allra mest. Kanske vill du ha någonstans att träna? Då kan du installera ett minigym med hjälp av en ribbstol och några vikter. Kanske behöver du en plats att förvara din cykel? Fäst upp den på väggen i nischen och spara golvyta i hallen. Det finns inga regler här, säger Maja.

Hur får man plats att vara social på en liten yta?

– Har man ett utrymme som man vill kunna utnyttja för flera olika aktiviteter, eller kunna anpassa för olika antal personer så är inredning på hjul ett riktigt bra tips. När man har möjlighet att enkelt flytta runt sina möbler kan man snabbt och lätt förändra sin möblering efter behov. På bilden ser ni en köksö på hjul som kan flyttas undan och frigöra golvyta. Plötsligt finns det plats för ett långbord eller varför inte ett dansgolv, säger Atta.

Vad är viktigt att tänka på när man ska möblera en liten yta?

– När man pratar om compact living snöar man lätt in på funktion och flexibilitet i form av smarta lösningar. Detta är givetvis viktigt för att få till en praktisk vardag men hur fixar man en hemtrevlig känsla på små ytor? Det sista vi vill är att känna oss trängda i våra hem. Därför är det bra när man bor trångt att tänka på möblernas utformning. Tunga, mörka och kraftiga möbler uppfattas generellt mer skrymmande än dess motsatser. Möbler på ben med nätt siluett och i ljusa färger får rummet att växa. På bilden har både soffa, lampa, fåtölj och bord högre ben. När man får upp möblerna från golvet blir rummet luftigare och intrycket av miljön lättare. Att tänka på att inreda med ljusa textilier lättar också upp intrycket av hemmet samtidigt som det tillför en ombonad trivsel. Tänk ljusa, skira gardiner istället för mörka varianter i sammet som stjäl ljus och krymper rummen, förklarar Atta.

Styling - Alfhemsgatan 4

Vilket rum ska man ge lite extra kärlek?

– Oftast är det hallen som får stryka på foten när det kommer till yta i mindre bostäder. Men oavsett storleken på vårt boende är det alltid hallen vi möts av först och därför är det viktigt att inreda rätt så man få en bra känsla och ett trevligt första intryck. För att lyckas med en välkomnande hall, trots små ytor, ska man satsa på praktiska hängare. Med krokar och grunda stänger sparar du utrymmet som traditionella hatthyllor och garderober kräver. Du kan även hänga upp mindre korgar och lådor på krokarna för förvaring av handskar, nycklar och post. Kika efter stänger i butiker som säljer köksinredning, de brukar vara grunda och tåliga samt att de oftast säljs tillsammans med passande krokar – snyggt och smart, avslutar Maja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!