I Linköping har ett sådant ärende, med en bostadsrätt, nyligen genomförts.
– Innan en bostad säljs på exekutiv auktion har flera andra möjligheter prövats. Vi följer en utmätningsordning där till exempel en bostadsrätt kommer långt ned på listan, uppger Linda Elmgren, teamchef på Kronofogdemyndighetens huvudkontor i Sundbyberg.
När en låntagare (gäldenär) inte lyckats betala de skulder han eller hon har kan det bli tal om att utmäta eventuella tillgångar.
När Kronofogdemyndigheten får ett sådant fall på sitt bord skickas en betalningsavi ut där mottagaren ges en möjlighet att inom 14 dagar reglera skulden.
Om så inte sker påbörjas en utredning där en person från myndigheten går igenom de tillgångar som gäldenären kan vara i besittning av.
– Vi utreder gäldenärens hela tillgångssituation, säger Linda Elmgren och pekar ut bostadsrätter, hus, fastigheter, båtar, bilar och teveapparater som tänkbart gods.
Statliga fordringar som till exempel skatteskulder, underhåll, broavgifter eller böter av olika slag preskriberas i normala fall efter fem år.
Privata skulder som banklån kan vara livslånga och i slutändan leda till skuldsanering.
En exekutiv auktion av en bostadsrätt kan till stora delar liknas vid en vanlig auktion, menar Linda Elmgren.
– Förrättaren är en inspektör eller kronofogde från myndigheten, utrustad med en klubba. Sedan får de som samlats, antingen på plats eller via telefon, lämna bud. Men det blir oftast ingen stressad budgivning, utan allt brukar gå väldigt lugnt tillväga.
Om det slutliga budet understiger de lån som finns på bostadsrätten och borgenärerna inte godtar en nedskrivning av skulderna avbryts förfarandet och den aktuella bostaden avförs som utmätningsobjekt i den aktuella utredningen.
Det innebär dock inte att bostadsrättsägaren kan pusta ut.
– Vi kan komma tillbaka och göra en ny utredning och försöka sälja bostaden i ett senare skede, säger Linda Elmgren och förklarar att i kronofogdens uppdrag ligger ansvaret att ta tillvara borgenärens intressen som i mångt och mycket handlar om få tillbaka sina pengar, men också att värna om gäldenärens livssituation.
– Det är viktigt att det bli bra för bägge parter. En bostad är för de allra flesta en stor trygghet i livet och kan vi lösa en skuld utan att behöva sälja just den ägodelen gör vi naturligtvis det.
Visningarna fungerar ungefär som om en mäklarbyrå skulle ansvara för objektet, förklarar Linda Elmgren med tillägget att kronofogden kan behöva gå in med en låssmed och att lägenheterna inte alltid är städade och fixade.
– Det man också ska ha i åtanke är att bostaden säljs i befintligt skick och att det kan medföra en större risk för köparen.
– Den egna undersökningsplikten är betydligt större än vid en traditionell försäljning där budgivaren har tillgång till ett besiktningsprotokoll över eventuella brister.
Elmgren vet inte hur många auktioner som stoppas i förtid på grund av att låntagaren lyckats reglera sin skuld på annat sätt.
Hon påpekar samtidigt att kronofogden kan godkänna att gäldenären försöker sälja sin bostad med hjälp av en mäklare, för att möjligtvis få ut ett bättre pris.
– Vi sätter oss inte emot det eftersom det kan öka den skukldsattes möjligheter att komma på fötter rent ekonomiskt.
– Samtidigt kan man som köpare inte utgå från att det blir billigare att köpa via en exekutiv auktion, även om man förväntar sig det eftersom det handlar om en affär med ett större risktagande.