Bloggarnas bästa loppistips

Sommartid är loppistid. Vid sidan av de ­etablerade året-runt-loppisarna öppnas ­lador, gårdsplaner, folkparker och privata hem upp för fyndsugna. Och vilka kan bättre tipsa om när, var och hur man ­fyndar än några av länets bästa retro- och ­inredningsbloggare?

Tiden är väsentlig. Emelies bästa tips till loppisbesökarna är att vara ute i god tid.

Tiden är väsentlig. Emelies bästa tips till loppisbesökarna är att vara ute i god tid.

Foto: Mikael Svensson

Bostad2014-07-17 10:32

Emelie Fredriksson, Mjölby
Bloggar om retrotyger och sömnad på www.enbrokigblandning.se

Bästa fynd: Svårt val! Det blir nog Gunnars Anders trädjur från 40-talet, två getter för 150 kr (värde 700-900kr styck) eller retrotygerna ”Cirkus” och ”Vardag” av Anna-Lena Emden för en tjuga styck.

Misslyckat köp: Det måste nog vara ­gamla retropåslakan från när jag b­örjade gå på loppisar för sex år sedan. Då köpte jag alla tyger som kändes ­retro, men insåg snart att tunnslitna och blekta påslakan var alldeles för spröda för att kunna sy hållbara lapptäcken av.

Favoritloppis i Östergötland: Hjärta till Hjärta (som finns i Mjölby, Motala, ­Linköping och Kisa) samt Loppisen vid Omberg.

Bästa loppisrunda: Småland runt.

Favoritloppis i hela Sverige: Östregård antik och loppmarknad i Moheda, i Småland. Det är en av Sveriges ­största loppisar, med två lador på 1500 kvm fyllda med kvalitetsloppissaker samt ett trädgårdscafé.

Favoritloppisar på nätet: Då blir det nog Tradera och Facebook-grupper. För just retrotyger finns det två köp- och säljgrupper som jag tycker har ett bra utbud på retrotyger: ”Äkta Retrotyger från 50/60/70-talet - köp och sälj” samt ”Vi som älskar 60-70-talstyger -KÖP OCH SÄLJ”.

Är ständigt på jakt efter: Mitt favorittyg, Anna-Lena Emdens tyg ”På Zoo” från 1974.

Bästa fynd-tips: Var ute i god tid! Var ­gärna där samtidigt som loppisen ­öppnar.
När du åker på loppisrunda, ­kolla ­gärna upp loppisar i förväg. Tips på loppisar finns i många tidningar ­under sommaren.
Köp bara sånt som du vet att du ­kommer att använda eller som du ­bestämt att du letar efter. Det brukar bli många onödiga inköp om man ­följer ”bra-att-ha-någongång”-mantrat.
De loppisar man oftast fyndar bäst på är de med stor omsättning på saker. De har oftast öppet några dagar i ­veckan. Då hinner de fylla på med saker tills ­nästa dag loppisen har öppet.
Om ni vill sy upp saker i retrotyger ni fyndat, så kan jag tipsa er om ”Retroskaparna”, en inspirerande Facebook-grupp där många visar upp olika alster de återbrukat.

Åsa Wärn, Värna
Bloggar om pyssel, ­loppisfynd och åter­brukningstips på www.prilligaprylar.blogg.se

Bästa fynd: En numrerad och ­signerad tavla av Einar Norelius, en konstnär från Falun som är mest känd för sina ­illustrationer till böckerna ”Petter och hans fyra getter” och ”Bland tomtar och troll”. Jag är också väldigt nöjd med den skriv­maskin jag hittade för 35 kronor som jag nu bland annat använder till att skriva små prislappar med.

Misslyckat köp: Bland det ­tråkigaste måste vara att köpa elektronik som inte fungerar. Och en gång köpte jag en vit kanna att använda som blomvas som visade sig läcka vatten. Som tur är kan man oftast göra om de saker som inte blivit som man tänkt sig till något ­annat!

Favoritloppis i Östergötland: Grind­stugans loppis här i Värna. Det är en ­liten loppis och en av mina favoriter ­eftersom den ligger i en fin miljö lite avsides, men ändå är enkel att ta sig till från riksväg 35. Den har dessutom en trevlig blandning av saker och en ­trevlig ägare.

Bästa loppisrunda: Hjärta till hjärta i Linköping, Återvinningen i Hackefors och Magasinet i Linghem. Alla tre är lite större loppisar och har stor omsättning på grejer vilket gör att det alltid finns nya fynd där. Hinner jag så åker jag ­förbi Bländebo loppis i Kaga också.

Favoritloppis i hela Sverige: Heds ­prästgård mellan Kolsva och ­Fagersta i Västmanland. Prästgården är fint ­ordnad med loppis, nyproducerade ­grejer och ett litet fik.

Favoritloppisar på nätet: Jag tycker ­allra bäst om att besöka loppisar i verklig­heten eftersom det är en del av känslan och tjusningen att gå och sålla bland bråte och fynd i någon bod eller lokal. Men om jag ska välja ut en favorit bland de loppisar som finns på nätet gillar jag ”Loppis på nätet” http://loppispanatet.blogspot.se/ . Den har ett fint utbud av det bästa i loppisväg.

Är ständigt på jakt efter: Porslin! Jag  är mest förtjust i Rörstrand och Uppsala/Ekeby. Hittar jag billigare porslin köper jag gärna koppar, kaffefat, assietter och tallrikar för att sedan montera dem som flervåningsfat till fikabröd eller annat. Ett annat ständigt återkommande fynd är äldre kartböcker och uppslagsverk ­eftersom de ofta är så fint illustrerade.

Bästa fyndtips: Det går i vågor vad som är prisvärt respektive ­eftertraktat på ­loppis. Det är också en rolig ­utmaning att se något nytt i en gammal grej och återbruka saker som jag egentligen ­tycker är skräp. En udda kaffekopp kan göra sig jättebra att plantera något i medan ett fläckigt fat i nysilver kan ­användas för att gjuta betong på.

Mitt bästa tips är att försöka hitta sin stil, eller den typ av grejer som man tilltalas av och våga köpa dem även om de är lite brokiga och annorlunda. ­Hittar du ­någonting som du dras till så ­kommer den hitta sin plats där hemma.

Isabella Lindquist, Sonstorp
Bloggar om loppisfynd, vintage, återbruk, livet på landet, feminism och ­inredning på www.tantbella.se

Bästa fynd: Svårt att välja! Men våra tre äkta stringhyllor som sammanlagt ­kostat oss 50 pix måste väl ändå klassas som megafynd.

Misslyckat köp: Småsaker som man ­tagit hem, flyttat runt bland hyllor i en evighet och sedan insett att man inte ­behöver. Och kläder som man ­efter ­några dagar undrar vad tusan man tänkte på när man köpte.
Favoritloppis i Östergötland: Mina ­favoriter skiljer sig åt beroende på vad jag är ute efter. Men Erikshjälpen i ­Norrköping är alltid ett säkert kort, både när det gäller kläder, porslin och husgeråd.

Bästa loppisrunda: Jag brukar ­börja med t ex Hela människan i Norrköping eftersom jag kommer från det ­hållet. Sen besöker jag bland annat Eriks­hjälpen och Myrorna. Hinner jag ­tillbaka till Finspång innan stängning brukar jag åka förbi Från ett hjärta till ett hjärta. Jag stannar såklart till på en och annan hemma-loppis också om jag stöter på någon längs vägen!

Favoritloppis i hela Sverige: Ett favorit­fyndställe är bakluckeloppisen i ­Finspång som hålls varje torsdag (utom helgdagar) under sommaren. Överlag är det nästan alltid roligt att kika in på Röda Korset och Stadsmissionen var man än befinner sig!

Är ständigt på jakt efter: Skålar och fat på fot i pressglas! Jag har lyckats få ihop en liten samling som jag tycker himla mycket om. Jag kikar dessutom alltid på klädavdelningen, bland te- och kaffekopparna och ifall det finns några pinnstolar. Det får jag aldrig nog av!

Bästa fyndtips: Våga stanna till vid alla loppisskyltar och på alla ­bakluckeloppisar! Väl framme är ­varenda rörigt fylld banankartong värd att kika i. Man ­fyndar helt klart bäst på landet och kontanter är det som ­gäller.

Tänk utanför ramarna: En rostig ­kakburk kan bli en fantastisk kruka och många plagg kan sys om för att passa just din kropp. Jag planterar gärna ­örter i udda kaffe- och tekoppar som får stå på köksbänken, och tjusiga tygstuvar kan man sy kuddfodral eller vimplar av! Vackra koffertar är perfekt förvaring till det mesta och är fina att stapla på ­varandra. Eller häng upp dem på väggen med några hyllplan i så har du världens coolaste väggskåp. (jag har gjort ett ­sådant som finns på bloggen).

Anna F Söderström, Linköping
Bloggar om ­kolonilotten, virkning, pyssel och loppis­fynd i bloggen En sak­letares bekännelser på www.filipsdotter.se

Bästa fynd: Mina 50-60-70-tals­klänningar – det är en fröjd att ­öppna garderoben!

Misslyckat köp: Ett dåligt lagat fat från Uppsala/Ekeby, som var svårt att ­granska på grund av rätt kass ­belysning på en inomhusloppis med en ivrig säljare som nog var väldigt medveten om lagningen. Orutinerat från min sida!
Favoritloppis i Östergötland: Oj – det beror helt på vad jag letar efter. Just nu har jag fyndat mycket på Eriks­hjälpen i Linköping och Hjärta till hjärta i ­Mjölby till kolonilotten. ­Finast utbud inom ­retro har nog Nostalgi­ladan i Mellby och Qvarn nostalgi i Borensberg.

Bästa loppisrunda: Södra Gotland, innan turistsäsongen börjat på allvar.

Favoritloppis i hela Sverige: Bakluckeloppisar, i början av säsongen eller sådana som bara ges en till två gånger per år.

Favoritloppisar på nätet: Nischade grupper på Facebook. Men jag köper väldigt sällan något second hand på nätet – jag vill kunna granska och pruta innan köp.

Är ständigt på jakt efter: Kitschiga, billiga västtyska vaser, Gefles dekor Furuvik på olika porslinsföremål och 50-60-tals marmeladburkar från Arabia.

Bästa fyndtips: Besök loppisar på vardagar (när det går) och var där när det öppnar.
Det är alltid lättast att fynda när du har många olika saker du letar efter.
Just nu är jag väldigt mycket ­insnöad på att hitta udda och roliga saker att odla i – eftersom jag precis ­blivit med kolonilott. Letar efter en bra byrå att konvertera till kompost och en bra fåtölj eller stol att göra till odlingsbädd. Tänkte även försöka mig på att bygga odlingslådor av gamla fönster – men det tar jag nästa säsong.
Dessutom letar jag galna kläder och accessoarer till barnets nyligen på­började utklädningslåda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!