Att ha en trädgård är att vara lycklig - på riktigt

Vad innebär halvskugga? Hur är jorden på min tomt och vilken klimatzon ligger vi i? Att välja växter till trädgården kan vara en djungel. Då gör trädgårdsmästaren hembesök.

Foto: Joakim Blomqvist

BOSTAD2017-07-15 14:00

Vi kliver ur bilen vid det vackra grå huset Seltorp Ekliden strax söder om Linköping och möts av välordnad rhododendronrabatt intill entrén. Den kommer snart att blomma ut i en imponerande färgexplosion.

Caroline Ericsson granskar med kännarögon. Här i trädgården ligger hon bakom mycket av allt som växer och blommar, men det var länge sedan hon besökte huset och hon har inte sett resultatet av alla växtkartor och planeringsförslag som hon lämnade ifrån sig för ett par år sedan.

– Det blev bra, konstaterar hon.

Med rätta.

Trädgården är formad som en 2 000 kvadratmeter stor trekant och där den breddar sig på husets baksida blommar trädgården ut i en vacker oas med plats för både växthus, orangeri och mängder av grönska.

Här bor Lars och Helene Wallby. De flyttade in i december 2014 och då fanns en hel del att göra utomhus.

– De förra ägarna hade jobbat mycket med huset men inte så mycket med trädgården, säger Helene. Det var ”typ en gräsmatta” och det växte träd över hela tomten. Här och där fanns vildvuxna ”mångfaldshörn”. Man kan säga att naturen hade tagit över.

Trädgårdsarkitekten Anna Henriksson gjorde en grovskiss utifrån Lars och Helenes önskemål och när rabatter och andra grävarbeten började bli färdiga kopplades Caroline in som trädgårdsmästare och expert på växter.

– Det är bra när kunden vet hur de vill ha det för då finns något att utgå ifrån. Så var det här, säger Caroline.

– Lars ville ha ett växthus till exempel. Och Helene ville ha grönt och frodigt med blommor i vackra färger, men samtidigt lättskött. Det gäller för mig att lyssna av och försöka skapa utifrån önskemålen. Sedan måste man ha i bakhuvudet att det kan hända saker på vägen för växterna är ju faktiskt levande.

Hur börjar du?

– Om kunden vill ha träd så börjar jag alltid med dem och arbetar mig nedåt till lägre och lägre växter, ända ner till marktäckare. När jag ska välja växter så utgår jag från olika lägen i trädgården och letar i olika växtkataloger och på nätet efter arter som kan passa. Ofta väljer sådant som jag själv tycker om.

Vi vandrar runt huset och tittar på allt det vackra. Längs med husets ena långsida är rabatten hårt utsatt för sol och vind. Här trivs bolltistel, anisört och mängder av kantnepeta som kommer att blomma i ljust lila ända till september.

– Det många inte tänker på är att trädgårdsanläggning är ett arbete som kräver långtidsplanering, säger Caroline. Man kanske planterar ett litet träd och sätter växter intill som ska trivas i skugga. Men det funkar ju inte om det tar 10-15 år för trädet att växa upp och ge den tänkta skuggan.

Caroline tittar till en låg, klargrön spetsmössa som växer längs kanten i ett land i övre delen av trädgården.

Hon stortrivs med sitt jobb och berättar att det från allra första början var morfar som ledde in henne på intresset för växter.

– Han höll på mycket i trädgården och odlade och grejade så jag är uppvuxen med det.

När Caroline var 20 år gammal ringde hon till en plantskola i Vikingstad och frågade om hon fick börja jobba där. Sagt och gjort.

– Det var jätteroligt och jag lärde mig mycket.

Ett par år senare utbildade hon sig på Himmelstalundsskolan i Norrköping i ämnet trädgård och läste sedan till ett år odling. Därefter fortsatte hon att arbeta på olika plantskolor innan hon fick jobb på Blomstertorget i Linköping som trädgårdsmästare.

Vi botaniserar vidare bland allt det vackra som Caroline har skapat tillsammans med Lars och Helene.

– Den här daggkåpan bör klippas ner någon gång om året, säger Caroline. Och den här plymspirean är vacker när den blommar, men minst lika fin efteråt när man klipper bort blommorna och gör plats för bladverket.

Vad ger du för tips till den som just ska börja utveckla sin trädgård?

– Tänk inte att allting ska blomma samtidigt. Välj några växter som är vintergröna. Och det finns många arter med färger och former på bladen som är vackra även när själva blommorna har gjort sitt för säsongen. Kanske vill du smycka trädgården med stenar? Eller fågelbad, spaljéer eller växttron. Det finns mycket kul att välja på.

– Men kom som sagt ihåg att växterna är levande och ibland tar egna vägar. Att plantera en buske till exempel, är inte som att köpa en soffa som man ställer in i ett rum och så fortsätter den att vara 5-sitsig. Busken kan vissna, torka, skjuta skott eller växa sig oväntat hög.

I växthuset doftar det gott av solvarma tomater. Där finns också citronträd, olivträd och fikon. Här har Lars fått sitt lystmäte.

Alldeles utanför ligger ett friland med sallad, morötter och potatis bland annat. Stenbelagda gångar ringlar ner mot huset och det finns gott om platser att njuta av.

– Vi är verkligen nöjda, säger Helene. I kvällssolen är det underbart att bara sitta här och koppla av.

Hon hänvisar till ett kinesiskt ordspråk;

– Om man vill bli lycklig på riktigt så ska man ha en trädgård.

Det ligger mycket i det. Drömyrket torde alltså vara trädgårdsmästare!

Caroline Ericsson Trädgårdsmästare Tre blomtips från Caroline:

Yrke: Trädgårdsmästare.

Därför ska man välja mitt yrke: Gillar man blommor så är det toppen. Man får vara ute, det är varierande och man lär sig något hela tiden, både praktiskt och teoretiskt.

Familj: Man och två söner, 19 och 21 år gamla.

Intressen: Trädgård, sommarstället, familjen och det nya växthuset.

En yrkestitel för personer som är yrkeskunniga eller yrkesverksamma med skötsel och odling av växter.

Källa: Wikipedia

Kantnepeta: (kallas ibland kattmynta): Trivs i soligt läge och vill ha i jord som inte är allt för fet och matig.

Daggkåpa: Gillar när det inte är för torrt, trivs i sol men även på halvskuggiga platser. En nedklippning under sommaren ger en frodig växtlighet med ytterligare en blomning.

Spetsmössa: Trivs i skugga och normal jord. Ger små vita blommor och ett jättefint grönt bladverk.

Från golv till tak

En serie om olika yrken och hantverk. Del 3. Trädgårdsmästare. Tidigare har vi träffat:

Byggnadsantikvarie. Tapetserare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!