Det tappar folk på bussar och tåg

Kläder, mobiler, nycklar och löständer. Lite allt möjligt tappas och glöms av kollektivtrafikens resenärer varje dag. (Topplista inne i texten)

Foto:

Borttappat2015-05-06 09:30

På Transdevs hittegodsavdelning i Linköping finns en hel del borttappade grejer. Här hamnar saker som tappas och glöms på Östgötatrafikens tätortsbussar i Linköping. Under höst, vinter och vår kommer det in mängder med handskar och vantar som hittas på säten och golv.

Vädret spelar roll för vad som kommer in. Regnar det ute kan man ge sig den på att det kommer in ett knippe paraplyer. Under fina och soliga dagar är det inte ovanligt med något par solglasögon, konstaterar Susanne Ragneholm på Transdevs hittegodsavdelning

Gympapåsar brukar också glömmas kvar.

- Ibland undrar man om de lämnas med flit eftersom grejerna i ofta är torra, säger hon och skrattar.

Är det blöta handdukar och kläder i brukar de hängas på tork, om de inte luktar för illa. Har det legat färskvaror i en väska för länge slängs den direkt.

- Jag vet hur det luktar när det ligger en gammal apelsin i ryggsäcken. Nyligen hittade jag en termosmugg med choklad i en väska. Den åkte direkt i soptunnan.

I snitt hittas ett tiotal plånböcker i månaden och nästan lika många mobiltelefoner. De hämtas oftast upp inom ett par dagar. Värdesaker som ligger längre tas bort efter tre månader på grund av utrymmesskäl. De tillfaller då Transdev.

Vantar, mössor och annat av mindre värde ligger bara kvar i en månad. Mycket går sedan till välgörenhet.

Hittar ni mer udda grejer?

- Ja, nu har vi bland annat en barnvagn, en rullator och en krycka. Vi har även en ansiktsmask som är gjord i koppar eller mässing. Den har förmodligen någon gjort i slöjden.

Gosedjur finns det också gott om, de samsas på en alldeles egen hylla.

Har du några tips till resenärerna?

- Skriv ditt namn, eller rita någon figur eller symbol på busskortet. Så man lätt känner igen det.   

TOPP 5 mest tappat i kollektivtrafiken i Linköping

Hittegodset på Kustpilens tåg mellan Linköping och Kalmar påminner i stort om det som hittas på bussarna.

Gympapåsar är dock ovanligt eftersom skolelever inte brukar pendla på sträckan. Däremot kan det dyka upp andra spännande saker.  

- Idag fick vi in en påse med kläder och ett par löständer. Tänderna låg i en liten ask. Det är en mer udda grej som inte händer så ofta, säger Ann-Charlotte Nore, ekonomiansvarig på Transdev.

Några andra märkliga saker?

- Kryckor till exempel. Man kan ju tycka att man borde märka om man glömmer sina kryckor när man går av.

Några allmäna tips till resenärerna?

- Kolla alltid en extra gång på sätet när du ska kliva av.

En Justin Bieber-kudde är en av många saker som kommer in till Susanne Ragneholm på Transdevs hittegodsavdelning i Linköping.
En Justin Bieber-kudde är en av många saker som kommer in till Susanne Ragneholm på Transdevs hittegodsavdelning i Linköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!