Sveaskog har just nu fullt upp med att avverka vindfällena, sedan man säkrat vägarna på berget. Man arbetar även med att frigöra vandringslederna från nedfallna träd.
- Stormen Per har gått hårdare fram på Omberg än vad Gudrun gjorde. Det gäller hela berget även om det är mest i de norra och västra delarna, säger Sveaskogs landskapsekolog Per Pettersson.
Stormen Gudrun fällde 20 000 kubikmeter skog på Omberg, medan stormen Per bedöms ha dragit ned cirka 25 000 kubikmeter på berget. Totalt rev stormen Per ned 12 miljoner kubikmeter skog i landet.
Sveaskog tänker använda en annorlunda strategi nu än efter stormen Gudrun. Då sparades mycket nydöd ved av naturvårdsskäl, eftersom det rådde brist på gammal död ved på berget.
Den här gången upparbetas så gott som alla vindfällen med gran och silvergran. Det som sparas är vindfällen i branterna av naturvårdsskäl och för att de ligger oländigt till.
Alla stormfällda lövträd får ligga kvar, liksom ett mindre antal tallar som också föll för Pers vindbyar. Anledningen till att det mesta granvirket ska forslas bort har med risken för granbarksangrepp att göra.
- Det ska hinnas med under våren. Omberg är dock inte mer drabbat än andra områden och angreppen har inte ökat för att vi sparade nydöd ved efter Gudrun. Inget insektsgift ska användas på berget, säger Per Pettersson.
I stället ska färskt fångstvirke prepareras med feromonfällor, vars lukt lockar till sig granbarkborrarna. Samtidigt använder man sig av "sök- och plockmetoden" för att hitta angripet virke. Hur väl detta arbete lyckas ska studeras av forskare från Sveriges lantbruksuniversitet.