Den ekonomiska förening där Rydebring står som firmatecknare begärdes nyligen i konkurs, på grund av en obetald skatteskuld på 37 000 kronor.
I två brev till Sveaskog förklarar Torgny Rydebring att han tänker lägga ned sin verksamhet och tömma fastigheten på sina tillhörigheter innan sista februari. Som skäl anger han Sveaskogs planer på att sälja fastigheten.
Rydebring uppgav så sent som i augusti förra året för Corren att vandrarhemmet hade haft en rekordsommar. Han sa också att han fått ett femårsavtal med den statliga fastighetsägaren Sveaskog.
Men det finns inget avtal, och har aldrig funnits. Rydebring och den ekonomiska föreningen har därför heller inte behövt betala någon hyra. I stället har det handlat om betalning i form av nedlagt arbete i att rusta upp och hålla fastigheten i trim, enligt Jan Hansson som är upplåtelseansvarig på Sveaskogs distrikt Östra Götaland:
-- De har haft det mer än ganska förmånligt, men en något otrygg situation. Vi har inte något avtal med vare sig Rydebring eller föreningen. Anledningen är bland annat att vi har varit oklara med ägarskapet: om det är Sveaskog eller Fastighetsverket som ska ha ansvaret eller om det ska bli en snabb försäljning, säger Jan Hansson.
Under tiden som vandrarhemmet har varit öppet har Sveaskog stått för all drift och underhåll.
-- Allt som handlar om utveckling och tillbyggnad av verksamheten i fastigheten har vandrarhemmet bekostat. Men bara el, värme och vatten har kostat oss flera hundra tusen kronor per år. Eftersom det inte finns något avtal har vi heller inga återbetalningskrav, säger Jan Hansson.
När vandrarhemmet byggdes upp under 1990-talet efter att Vadstenagymnasiet lämnat lokalerna, skedde mycket på ideell basis. Byggnaderna - som är ett kulturminne -- höll på att förfalla och byalaget tog tag i att rensa upp på området.
1999 slog Rydebring tillsammans med Carina Davidsson upp dörrarna för året runt-verksamheten. Inte heller då var ägarskapet klart.
Corren har i flera omgångar beskrivit hur staten försökt lösa ägarfrågan inom sig.
Enligt Jan Hansson finns det gott om spekulanter på fastigheten.
-- Massor. Det är många som är intresserade av att driva vandrarhemmet vidare. Det ser vi som lämpligt, vi har ännu inte fattat något principbeslut på det. Grundsyftet är en försäljning, men vi kan tänka oss en tillfällig uthyrning, säger Jan Hansson.
Corren har inte lyckats nå Torgny Rydebring för en kommentar, även Jan Hansson har sökt honom utan framgång.
En första konkursförhandling kommer att hållas i Linköpings tingsrätt den 2 februari. Lyckas parterna inte komma överens där försätts Borghamns vandrarhems ekonomiska förening i konkurs, på grund av skatteskulden.