Stenhuggaren om fönstret: "En lättnad"

Stenpriset 2021 går till Linköpings stift för deras mångåriga renoveringsarbete av domkyrkan. Symbolen för det arbetet är rosettfönstret som Borghamns Stenförädling har tillverkat.

Rosettfönstret inifrån. Glasen som sitter i fönstret är från 1200-talet och under tillverkningen var man tvungna att anpassa stenen efter fönsterbitarna.

Rosettfönstret inifrån. Glasen som sitter i fönstret är från 1200-talet och under tillverkningen var man tvungna att anpassa stenen efter fönsterbitarna.

Foto: Pressbild Borghamns stenförädling/Niklas Johansson

Borghamn2021-12-16 10:00

– Det här känns jätteroligt, det är ju ett väldigt udda projekt som vi har gjort, säger Tim Ericsson, stenhuggare och den som ansvarat för fönsterprojektet. 

Det är Sveriges Stenindustriförbund som varje år delar ut priset till ett projekt där man har använt sig av natursten på ett estetiskt, nyskapande och hållbart sätt. I motiveringen skriver förbundet att stiftet tilldelas priset för sitt mångåriga arbete med att restaurera domkyrkan.

– Arbetet har blivit en viktig kunskapsbank för framtida generationer som ska arbeta med och restaurera gamla stenbyggnader, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund och jurymedlem, i pressmeddelandet. 

Symbolen för restaureringsarbetet är ett söndervittrat rosettfönster från 1200-talet. Borghamns Stenförädling fick i uppdrag att tillverka ett nytt rosettfönster, vilket man gjorde genom att båda slå och hugga för hand, precis som man gjorde på 1200-talet och att 3D-skanna fönstret som satt uppe. En av utmaningarna med tillverkningen var att anpassa sig efter rutorna, som satt det 800 år gamla originalfönstret.

– Det här är bland det svåraste och mest tekniskt krävande som jag någonsin har gjort. Det var svårt och väldigt skört eftersom det inte är mycket sten som är kvar när fönstret väl är på plats, säger Tim Ericsson.

Hur kändes det när fönstret väl var på plats?

– Det var en lättnad att det passade. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!