– Invändigt är det färdigrenoverat, säger socialchef Caroline Strand.
Enskilda och gemensamma rum är i ordningsställda i det som nu fått namnet Stenborgen. Tidigare var här förskola och bibliotek. Sedan har fastigheten stått tom ett tag.
Verksamheten är tänkt att komma igång inom ett par veckor och hit kommer barn och ungdomar med funktionsvariationer i de fall det finns biståndsbeslut om avlastning.
– Det är viktigt att barn har en plats att åka till för att få aktivitet och rekreation. Då är det här ett bra val av plats. Samtidigt ska föräldrar kunna få avlastning, säger enhetschef Elisabeth Pettersson.
Just nu finns fem iordningställda rum för barn och ungdomarna, men det finns möjlighet att expandera. Dessutom finns gemensamhetsutrymmen där utformningen är gjord för att det ska ge så mycket hemkänsla som möjligt.
Tomten är stor och inbäddad i grönska och det är nära till badplatser, lekplatser, Omberg och Tåkern.
– Vi kommer att ha en buss i verksamheten också, säger hon.
Den ska underlätta när de vill göra utflykter.
– Nischen är väl aktivitet med tanke på miljön, säger hon.
Kortisverksamheten utgår ifrån det behov som finns i Vadstena kommun. Tidigare har kommunen köpt platser från andra kommuner.
– Nu har vi valt att göra det i egen regi eftersom behovet ökar, säger Elisabeth Pettersson.
Förutom val av yttre miljö, utformning av den inre miljön för att skapa hemkänsla har man satsat på teknik på Stenborgen. I ett av rummen finns en interaktiv projektor, Tovertafel som är holländsk digital design, ursprungligen framtagen för demensvård. Numera finns den uppdaterad med olika applikationer som kan stimulera barn och unga.
När vi och ett antal kommunpolitiker fick en rundvandring i de nyrenoverade lokalerna, i samband med invigningen, projicerades ett akvarium på golvet. Rör man "vattnet" bildas vågrörelser och fiskarna simmar undan. Golvet kan sedan lätt bli en interaktiv fotbollsplan eller fyllas med glada hundvalpar som jagar bollar.
Korttidsboendet invigdes officiellt av socialnämndens ordförande Jane Råsten (S) som på plats höll tal och klippte ett band.
Nu väntar samtal med vårdnadshavare och planering utifrån beslut om avlastning. Just nu är det barn i åldern 8-14 det gäller, men rätten till avlastning omfattar barn och unga från noll till 21 år.
Avlastning sker huvudsakligen på helger och kvällar.