-- Många länder har tuffare lagstiftning än vi har, svarade Gudrun Schyman den åhörare som berättade att det går att sitta i USA och besluta om att lägga ned fabriker i Motala.
-- Det är extremt billigt att lägga ned i Sverige. Vi måste skärpa lagstiftningen så att vi kan tvinga företagen att ta ett socialt ansvar genom att exempelvis betala lön för de anställda i två år framåt, svarade Gudrun Schyman.
Omkring ett 70-tal personer från Mjölby, Boxholm, Ödeshög, Vadstena och Motala hade samlats på vand -rarhemmet för att höra partiledaren tala på temat: Vill du vara med och minska klyftorna i samhället?
Vänsterpartiets nyaste avdelningar finns i Vadstena och Ödeshögs kommuner. Där räcker medlemmarna nätt och jämnt till för att fylla de politiska uppdragen. Nu gäller det att fylla listorna inför höstens val.
-- 15--20 personer från Vadstena och Ödeshög brukar träffas i Borghamn var fjortonde dag för att diskutera politik. Det är ett stort steg att ta att engagera sig politiskt, förklarade distrikts- ordföranden Björn Grip och erbjöd nya medlemmar fri avgift första året.
-- Vi har ett växande förtroende från väljarna och vi måste vara flera som kan bära upp det här, sade Gudrun Schyman.
Detta var hennes allra första besök i Borghamn. Efter en halvtimmes redogörelse för den vänstermärkta politiken svarade hon på frågor från publiken.
-- Om jag satsar min arbetskraft ska jag också ha någonting att säga till om, fortsatte Gudrun Schyman apropå Sanmina-SCI sitt resonemang om kvartalskapitalismen. Människor som jobbar måste få större inflytande, över investeringar och utvecklingsplaner exempelvis.
– Vi har velat diskutera frågor om makt och ägande med socialdemokraterna, men inte kommit någon vart, konstaterade hon.
Annars hade hon mest positivt att säga om samarbetet med socialdemokraterna.
-- Hela perioden har vi behållit vårt väljarstöd, trots att det vanliga är att man blir mer eller mindre ihjälkramad om man samarbetar med ett stort parti så som vi gjort.
Hon betonade de både områden där hon ansåg att vänsterpartiet varit framgångsrikt: att den generella välfärdspolitiken ska bevaras och att avregleringen av arbetsmarknaden, som Gudrun Schyman kallar flexibiliseringen, hejdats.
-- Taken i socialförsäk- ringssystemen ska höjas. Vi har fått utfästelser om detta från socialdemokraterna. Det finns många som vill gå ifrån vårt skandinaviska system och i stället erbjuda grundtrygghet. Inte minst i andra länder finns ett sådant tryck.
-- Vi vill höja a-kasseersättningen. Vi kan göra det nu, det finns pengar. Men socialdemokraterna vill vänta. Jag tror att de vill utnyttja möjligheten i valrörelsen, kanske till första maj.
Är vänsterpartiet på väg mot öststatsstalinism? Det intrycket kan man få i pressen, tyckte en åhörare.
-- Hur ökar vi människors makt och inflytande, exempelvis på hur deras pensionspengar satsas, kontrade Gurun Schyman. Att vi vill bredda det gemensamma ägandet betyder inte att vi tror på förstatligande. På sista tiden har det varit stora demonstrationer på olika håll i Europa för ett ökat gemensamt ägande.
Som väljare kan man tycka att årets valrörelse bjuder på ovanligt lite spänning med den dominerande ställning som Göran Perssons parti redan intagit. Men Gudrun Schyman med sin vältalighet tar en raskt ur sådana tankar.
-- Socialdemokraterna har prickat in formtoppen väl tidigt, säger hon kallt. Men om många moderatväljare går över till socialdemokraterna borde det oroa dem, menar hon.
Eftersom socialdemokraterna inte kommer att få egen majoritet i höstens val borde därför, enligt Gudrun Schyman, vänsterväljare vara måna om att väns-terpartiet blir det parti som de kommer att samarbeta med.
Men på utrikespolitikens område är hon inte nöjd med samarbetet:
-- Sverige använder inte sin neutrala röst i världen alls som förr, klagade hon.