Familjeföretaget Borghamns stenförädling AB grundades 1951 i Borghamn och drivs idag av Mats-Ola Ericsson och sonen Tim Ericsson. Företaget bryter och tillverkar produkter av kalksten och Kolmårdsmarmor. Och under våren har företaget fullbordat sitt arbete med att få en fossilfri produktion.
– Vi började jobba med det här redan för tjugo år sedan genom att installera bergvärme. Då gick vi från att använda väldigt mycket eldningsolja till att snabbt kunna reducera den användningen, säger Mats-Ola Ericsson.
Efter det har man även ingått avtal med lokala elproducenter för att använda sig av närproducerad vindkraftsel. Sista steget för att bli fossilfria i produktionen blev att kontakta Energifabriken som kunde förse företaget med HVO-diesel.
– Sista kedjan var att se till att våra truckar, lastmaskiner och firmabilar skulle gå på fossilfritt bränsle, säger Mats-Ola och fortsätter:
– Vi känner att det är rätt tid att göra det på. När vi ändå hade så lite kvar så tänkte vi att vi ska löpa linan ut.
Är den här typen av diesel det bästa alternativet?
– Det finns ju elmaskiner, men det är ju en större investering. Men när vi byter maskin nästa gång då kanske det är en eltruck vi byter till.
HVO-dieseln, som egentligen heter HVO100, är en kemiskt framställd diesel som ska vara ett mer miljövänlig alternativ än vanligt fossilt bränsle.
Att de är först ut i stenbranschen med att bli fossilfria tror de är en fördel.
– Vi kan inte konkurrera prismässigt med utländska leverantörer, de är så specialiserade och rationella. Men vi har något mer att stå på. Vi kan förklara att vi har ett högre pris, men sedan att vi också är miljövänliga, säger Mats-Ola.
– Jag sitter själv med i styrelsen i Sveriges stenindustriförbund. Där diskuterar vi att förbundet ska vara fossilfritt 2045. Det är lite kul för mig att sitta där och diskutera något som ska hända om 25 år när vi redan är där. Så det är synd att det ska ta så lång tid. Men det är klart det kostar pengar och att alla inte kan gå över till det så snabbt.
Tim och Mats-Ola har även märkt en förändring hos kunderna när det gäller klimatmål och vilka krav man har på sina leverantörer.
– Jag tror det är en bra omställning för alla, och framförallt miljön. Vi själva som jobbar med renoveringen av gamla hus ser ju hur miljön påverkar byggnaderna, säger Tim Ericsson.