Det visar Vadstenaguiden Bernd Beckmann under en 1,5 kilometer lång vandring genom den östra halvan av Borghamn.
Turen har arrangerats några gånger tidigare, men söndagens var den mest besökta hittills då ett tiotal nyfikna mötte upp.
– En bra notering. Promenaden kräver ändå lite av ett historiskt specialintresse, av hur bysamhällen har uppkommit. Den här delen av Borghamn är ju inte lika konkret som hamnen och stenbrottet där, säger Bernd Beckmann.
"Från Västerlösa till Hovanäset" kallar han turen. Den startar där en gång gården Västerlösa låg och vilken omnämns i rullorna från mitten av 1200-talet. På vägen till udden Hovanäset – Borghamns egen festplats – passeras bland annat den gamla järnvägsstationen och Gyllenhammars värdshus.
Fram 1958 gick det tåg till området. Det var populärt med dagsutflykter till Borghamn och de vackra omgivningarna med närheten till Omberg lockade även till veckolånga pensionatsvistelser. Järnvägens entré bidrog till tillkomsten av både Gyllenhammars och Ombergs Turisthotell.
Bebyggelsen närmast Hovanäset uppstod som en fiskeby. Efter andra världskriget var 28 familjer knutna till fiskenäringen med årliga, tonvisa fångster av röding, lake och sik. Idag finns en yrkesfiskare kvar i Borghamn och den samlade befolkningen har sjunkit till strax under 200 personer.
Bland dem som lät sig guidas fanns Per Alsén från Linköping.
– Jag kände till hamnen sedan tidigare, men inte de här delarna. Det var intressant att höra hur byn vuxit fram, sammanfattade han intrycken.