Ägaren Katarina Atsmon skriver i ett Facebook-inlägg om hur Borghamn strand tidigare i år fått ett bidrag från Riksantikvarieämbetet för att renovera och levandegöra det gamla dasset som står på tomten. Man har även fått en docka i fullstorlek, tillverkad av Roland Thörnqvist som bland annat gjort Estelles sagostig vid Tåkern och utställningen Naturrum Tåkern. Dockan har tidigare varit utställd på Vinterljus i Linköping, men har på senare år bott på en vind.
Dockan får härmed en ny huvudroll, som dassgubbe, i en utställning där man bland annat vill skildra straffångarnas levnadsförhållanden på 1800-talet.
Närmast kommer han att bli ljudsatt. Tanken är att han ska börja prata när besökare öppnar dörren, i stil med: "Stäng dörren - jag skiter", skriver Atsmon i sitt inlägg.
Hon berättar att en granne har gått med på att spela in röstmeddelandet. Men det stannar inte där.
– Han som ska göra installationen tycker att varje gång man går förbi en rörelsedetektor vid dasset ska man höra ett ljudligt stön inifrån, säger hon och skrattar.
Nu vill Atsmon också hitta en snidare som kan tillverka en rövspade, ett redskap som användes för att torka sig med långt innan toalettpapper kom på tal.
– Vi ska ha en skylt bredvid dasset som handlar om bajskonstens utveckling genom tiderna och torkningens utveckling. Det ska levandegöra och vara roligt för barn, som älskar kiss och bajs.
Enligt Katarina Atsmon har hon redan fått svar på sin förfrågan från några personer som erbjudit sig att tillverka en rövspade. Den ska vara cirka tre decimeter lång och ha ett skaft för ett litet hål för ett upphängningssnöre.
Varför vill ni visa upp ett dass och berätta om toalettvanornas historia?
– Hela området har varit som en stor ruin och den sista delen vi hade kvar att röja var på den södra delen, mot vattenverket. Där låg ett gammalt dass och en massa skräp. Då tänkte vi, ska vi kasta det här? Det är ju kultur- och byggnadsminne.
Eftersom inte alla vet vad dass är nuförtiden, allra helst barn enligt Atsmon, växte idén om att förvalta den gamla byggnaden.
– Mitt arbete i Borghamn är att vara destinationsutvecklare. Det finns tusentals hotell- och restauranger i Sverige, men vad är speciellt för oss, som inte någon annan har? Det är vår historia och vår närhet till vattnet.
Dasset kommer att invigas i vår av professor Kalle Bäck som bland annat skrivit boken "Det svenska dasset – inte bara en skitsak".