En dag med en slussvärd: "Det är väldigt kul och givande"

I Borenshult går slussarna på högvarv och båtar kommer och går. Lina Fransson menar att tålamod, lösningsorientering och ett trevligt bemötande är tre huvudingredienser för att bli en bra slussvärd.

Lina Franssons dag startar med en morgonrutin, där hon noggrant går igenom allt som behöver göras för att slussarna ska vara redo för dagens gäster.

Lina Franssons dag startar med en morgonrutin, där hon noggrant går igenom allt som behöver göras för att slussarna ska vara redo för dagens gäster.

Foto: Rikard Benny Liljegren

Borenshult2024-07-11 12:00

Det blåser otrevligt hårt och träden dansar fram och tillbaka vid Borenshults slussar. Över en av slussbroarna kommer Lina Fransson, 21, gåendes. Klockan är 8.45 och hennes dag ska precis börja.

Lina Fransson är slussvakt och idag är hon i Borenshult och tar emot båtar. Eller vänta nu, heter det verkligen slussvakt?

– Det heter slussvärd, inte slussvakt!, skrattar hon och fortsätter:

– Vi är ju inte bara de som styr slussarna, utan en väldigt stor del av jobbet är att vara gästbemötande och social. Hälsa alla välkomna och se till att alla har det bra och är trygga i slussen. Så värd heter det, säger hon bestämt.

Lina Fransson har arbetat som slussvärd i fyra säsonger och det märks att hon är trygg och säker på sin sak när hon går igenom morgonrutinen som behövs för att slussarna ska vara redo för dagens gäster.

undefined
"Vi är slussvärdar, inte slussvakter. En stor del av arbetet är att vara gästbemötande och bra värdar mot de som trafikerar kanalen", säger Lina Fransson.

Vad var det som lockade dig till att bli slussvärd?

– Jag har en storebror som jobbade här och jag tyckte det verkade så kul när han kom hem och berättade hur det gick till. Så då sökte jag.

Fick du jobbet direkt?

– Det blev lite knasigt där först. Jag fick första inbjudan i skräpposten, men missade att den hamnade där helt och hållet. Först en månad senare kollade jag där och då var det redan raderat. Så de hann att anställa annat folk. Sen ringde de och sa att det fanns en plats ledig i Bergs slussar, om jag ville ha den.

Vad svarade du?

– Jag sa: ABSOLUT! Jag hinner ta körkort tills dess, jag fixar det. Så jag tackade ja och jobbade där en säsong och sen fick jag komma hit till Borenshult.

undefined
Dagens förberedelser är klara och de första båtarna gör sig redo för att få åka in. Lina Fransson öppnar den första slussporten, samtidigt som hon öppnar bron.

Morgonrutinen är klar och slussen är redo för båtgästerna. Först in är fyra motorbåtar, som tas ner i två omgångar. Allt går som på räls. Eller rättare sagt, vatten.

I en av båtarna är det en man, en kvinna och deras tre barn. Mannen styr båten och kvinnan springer med tampen.

undefined
Lugnt och sakta slussar Lina Fransson ner två båtar, där den ena är dansk och den andra är norsk. "Är ni redo??", ropar hon innan hon släpper ut vattnet och båtarna börja sjunka.

Skilsmässodiket, har du hört talas om det?

– Det hör jag varje dag här i Borenshult, alla kommer fram och frågar: "Hur är det med skilsmässodiket?", skrattar Lina och fortsätter:

– Jag skulle vilja säga att det är en myt. Jag upplever att för det mesta är det väldigt lugnt bland de som slussar, oavsett om det är män eller kvinnor.

Hela tiden har hon ett öga på de två båtarna i slussen och ser till att allt går lugnt och säkert till.

– Är ni redo??, ropar hon till båtgästerna innan hon sätter fart på vattnet.

Får hon inget svar, väntar hon tills alla svarar. Sen öppnar hon luckorna och båtarna börjar sakta sjunka.

Vad är viktigt att tänka på när man är slussvärd?

– Vi har ett mantra på kanalen som är "Stäng, stäng, stäng!". Alla luckor ska dubbelkollas att de är stängda innan man börjar slussningen, annars finns det risk för att det blir översvämning eller att man sätter båtarna på grund. Sen gäller det att ha lite tålamod när man kommer hit på morgonen. Det kan vara personer som aldrig slussat eller varit på en båt tidigare, då får man vara extra uppmärksam och ha tålamod. Det är en del planerande och man får vara lösningsorienterad.

Vad är det mest tokiga du varit med om när du har slussat en båt? 

– Jag får ofta den frågan, men alltså folk sköter sig väldigt bra faktiskt. Det händer väldigt sällan olyckor eller tokiga saker. Men det händer ju att folk tappar tampen till exempel och att hela båten ställer sig på tvären i slussen. Då får man vara med och hjälpa till. Annars är folk oftast väl förberedda. Om inte så brukar de fråga.

Klockan närmar sig 11 och Kung Sverker kommer sakta glidandes i kanalen. Klockorna klingar, vägbommarna går ner och bron börjar öppnas. Slussvärdarna står redo att släppa in henne och hälsar glatt åt passagerarna ombord.

undefined
Lina Fransson, tillsammans med sina kollegor, hälsar glatt passagerarfartyget Kung Sverker välkommen in i slussen. "Det är alltid trevligt att slussa Sverker, det går så lätt och smidigt", säger Lina Fransson.
undefined
När båtarna är inne i slussen, stänger Lina bron och vägbommarna kan få åka upp igen, så att trafiken kan fortsätta åka över. Som slussvärd är det en hel del att hålla koll på.

Hur ser den bästa/värsta dagen ut för en slussvärd?

– En bra dag är när det fläktar lite, kanske 22 grader och lagom mycket båtar så att man hinner med allting och att ingen blir besviken. Värsta dagen är om det antingen hällregnar hela dagen eller att det är 30 grader, sol och vindstilla. Då blir det slitigt att vara här en hel dag, även om det är väldigt kul att slussa.

Hur tror du denna dag blir?

– Eftersom att det är så blåsigt, så tror jag många väntar med att gå över sjöarna. Så jag tror idag blir en ganska lugn dag.

undefined
I handen har Lina Fransson en kontroll som hon kan styra alla slussar med. Under tiden som hon lugnt berättar, trycker hon på de olika knapparna på kontrollen, samtidigt som det händer grejer nere i slussarna. Det ser ut att vara en hel del att tänka på. Men Lina verkar helt obekymrad. Det här har hon gjort förr, det märks.

Lina Fransson tycker absolut att fler ska söka till slussvärd.

– Är man 18 år och vill sommarjobba, så är Göta Kanal absolut ett bra ställe att vara på, tycker jag, säger Lina Fransson.

Karta: Borenshults sluss (Göta kanal)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!