Frågorna är många bland barnfamiljer i Borensberg med omnejd.
Socialnämnden i Motala har fått förslaget att stänga familjecentralen i Borensberg, eller rättare sagt kommunens del, den öppna förskolan, mot bakgrund av att man måste spara 10 miljoner kronor.
Då försvinner också familjebehandlaren, som arbetar med rådgivning till familjerna. Sedan drygt ett år samarbetar kommunen med landstingets barnavårdscentral i Borensberg. Den påverkas däremot inte, eftersom landstinget har lagstadgad skyldighet att bedriva barnhälsovård.
Samarbetet med kommunen fungerar mycket bra och har allas gillande.
- Jag har bara jobbat här sedan i oktober, säger familjebehandlaren Anni Rydell, men jag ser ju hur bra samarbetet är och vad familjecentralen betyder.
Förskolläraren Carina Petersson på den öppna förskolan håller med. Hon har flera års erfarenhet och vet vad familjecentralen betyder, för både barn och föräldrar.
De senare är upprörda och de ställer sig undrande till varför just denna verksamhet måste bort. Flera tycker att socialnämnden redan har gått så hårt åt äldreomsorgen att man kunde skona barnverksamheten.
- Jag är både ledsen och förbannad, säger Åsa Nygårds, en av de aktiva mammorna. Hon är mamma till treårige Anton och hon har sett hans verbala utveckling, sedan de började besöka familjecentralen regelbundet. Jag har lagt ut namninsamlingslistor på flera platser i Borensberg, Tjällmo, Klockrike, Fornåsa och Österstad. Och jag vet att många redan har skrivit på dem för att protestera mot en nedläggning. Jag hoppas att ännu flera ska reagera och engagera sig. Om socialnämnden beslutar om en stängning i nästa vecka, kommer vi att åka in till Motala och demonstrera så att det både syns och hörs.
Flera av mammorna intygar hur viktig verksamheten är, både för barnen och dem själva.
Att veta att man har en träffpunkt, öppen måndag--torsdag och att man har valfriheten att gå dit när man vill, att kunna få råd när det behövs, både av familjebehandlaren och genom att utbyta erfarenheter med and- ra mammor.
- Det är så vi vill att det ska fungera. Att föräldrarna hittar varann, byter erfarenheter och peppar varann, säger Anni Rydell.
Sonja Olsson känner sig lurad. Hon är mamma till Karolina, snart tre år och Viktor, tio månader. Häromdagen tackade hon nej till en dagisplats, eftersom hon ansåg att den öppna förskolan fyllde barnens och hennes behov.
- Dagen därpå läste jag i Corren att man tänker lägga ner familjecentralen. Jag fick en chock. Varför blev jag inte förvarnad?
Agneta Adolfsson, bor enligt egen utsago "ute i skogen", det vill säga i Karlsby. Hon åker regelbundet med treåriga Ulrika till familjecentralen.
- Jag har tänkt mycket på att våldet ökar i samhället och att det ofta är otrygga människor med dåligt självförtroende som blir aggressiva. Barn som är ensamma får dåligt självförtroende. Får de träffa jämnårigablir de trygga och får bra självförtroende. Håller vi kvar den här verksamheten kan vi motverka en sämre utveckling senare i deras liv.
Agneta förklarar att "vi som går här är beredda att betala för att få behålla familjecentralen."
- Finns det ingen möjlighet att vi kan få ha kvar den och fortsätta verksamheten på egen hand? Men om kommunen har råd att betala de anställda vad är det då som kostar för mycket? Lokalen finns, all utrustning som behövs finns. Och vi behöver någonstans att mötas.
De anställda på barnavårdscentralen är djupt besvikna på att kommunen vill bryta det samarbete som har blivit ett begrepp i landstinget- en ökad samverkan med kommunerna.
- Sedan vi började samarbeta har vi ökat kontinuiteten ochdärmed kvaliteten i vårt arbete med barnen och deras familjer, säger Siv Lundgren, som är verksamhetschef på vårdcentralen i Borensberg. Under de tre år jag har arbetat i Borensberg har jag märkt att orten är väldigt anonym för Motala kommun. Här finns inga allvarliga problem och då satsar man inte här. Men det finns mycket barn och ungdomar i Brensberg och det gäller att ta hand om dem och se till att de har det bra.