Jesper Wallqvist från Borensberg är 25 år och har redan hunnit jobba på stora restauranger i Sverige. Nu är han redo att ta sig an nästa stora utmaning. Efter sommaren börjar han som souschef på Dahlboms i Linköping.
– Det ska bli riktigt roligt, finns inget bättre än att få jobba med riktigt bra kockar, säger Jesper.
Han sitter på stolen mittemot med ett svart kockförkläde på sig. Han är lugnet själv, en egenskap som är bra att besitta när man stundtals har ett stressigt yrke.
– Det har alltid varit det här jag vill göra, inget annat har varit intressant för mig.
Startade ditt matlagningsintresse redan som liten?
– Ja absolut, när andra spelade fotboll hängde jag hellre med äldre släktingar som lagade mat och kollade nyfiket ner i kastrullerna.
Redan efter högstadiet på Hällaskolan valde han restauranglinjen på gymnasiet. Direkt efter studenten fick han jobb på lyxrestaurangen Oaxen på Djurgården i Stockholm.
– Det var det först jag sög åt mig i kunskapsväg, så den stilen har följt med mig lite.
– Jag gillar att jobba med bra råvaror och att få arbeta praktiskt, det är mycket lättare än att läsa sig till kunskap.
Sedan två och ett halvt år tillbaka jobbar han på restaurang Gästis i Borensberg, en familjeägd restaurang som ägs av hans pappa Pontus Wallqvist.
Hur känns det att lämna Gästis efter sommaren?
– Det ska bli skönt på ett sätt, det har varit en dröm att få jobba sida vid sida med min idol, pappa. Men också skönt att få åka hem till dem och bara ses som familj. Ska bli kul att göra något annat.
Vad tycker du är det roligaste med att vara kock?
– Att man aldrig blir riktigt klar, det finns alltid mycket mer att lära sig.
Hemligheten med att laga bra mat är kvaliteten på råvarorna tycker Jesper, det är också den största skillnaden om man jämför priset mellan finare restauranger och andra.
– Nuförtiden kan man hitta en oxfilé hur billigt som helst, men det viktiga är var den kommer ifrån, hur har djuret varit behandlat, har köttet transporterats långt?
På frågan vad han gillar minst att äta kommer svaret fort.
– Allt med sötpotatis kommer inte in i mitt kök, jag förstår inte storheten i den råvaran.
– Sedan måste jag få säga fiskbullar och snabbmakaroner. Sjukt äckligt, skrattar han.
Vilket misstag tror du är vanligast att göra hemma i köket?
– Det är egentligen inte svårt att laga mat, man behöver bara våga och ta sig tid ordentligt.
Många hushåll fastnar lätt i en veckomeny med samma maträtter, hur gör du för att få det varierat?
– Jag brukar utgå från en huvudråvara, och sen tänka vad som är gott till just den. Sen bygger jag på det tills jag är nöjd.
Finns det någonting du vill bli bättre på i matlagningsväg?
– Allt med konditori/bakverk behöver jag träna på, det tycker jag är lite svårt.
Det är brist på just kockar, varför tror du det är så?
– Det är lite underbetalt och obekväma arbetstider. Man jobbar mycket sena kvällar och i princip alltid på högtider. Men brinner man för matlagning så väger det upp det som kan vara negativt.
Just nu har Jesper mest hand om á la carte menyn på Gästis medan hans pappa ofta sköter luncherna.
– Pappa har svart bälte i husmanskost medan jag gillar att improvisera mer.
Jespers stora dröm är att öppna egen restaurang, helst i Linköping. Där vill han ha en varierad meny med intressanta mellanrätter.
– Det får bli nästa steg i livet, just nu ser jag fram emot att börja på Dahlboms och få göra en sista fin sommar på Gästis.