Sedan en vecka tillbaka är vårdcentralerna Borensberg och Lyckorna en gemensam enhet. Verksamhetscheferna Lisa Bergander och Susanna Ekenberg förklarar varför:
– Vi gör detta för att skapa en mer robust verksamhet som är formad för utmaningar vad det gäller ekonomi, kompetensförsörjning och demografi, säger Bergander och fortsätter:
– Vi gör det för att kunna ta hand om våra patienter och jag hoppas att det ska ge en hoppfullhet.
I Borensberg finns ett 20-tal anställda och ett 70-tal på Lyckorna, som ligger vid Lasarettet i Motala. Båda platserna är lika viktiga, säger verksamhetscheferna, och att sammanslagningen innebär ett stöd åt båda håll.
– Det blir lättare att bemanna och när vi har en hög belastning kan vi hjälpa varandra, säger Bergander.
Att vårdcentralen i Borensberg tidigare drabbats av att samtliga läkare slutade skapade en oro för nedläggning.
– Vi ser att det är viktigt att Borensbergs vårdcentral blir kvar, det finns ingen annan tanke. Och är man listad här så kommer det inte förändras, säger Ekenberg och fortsätter:
– I dagsläget är det två vårdcentraler som har allt. Men styrkan i att vi går samman är att vi till exempel kan ha administrativa sysslor gemensamt, liksom telefonrådgivning och även våra IT-kunniga kan samarbeta.
De är båda överens om att det blir mindre sårbart med en gemensam enhet.
Personalen på de båda enheterna har varit med i riskbedömningsarbetet innan beslutet togs. Idag är det positiva kommentarer i Borensberg.
– Detta känns väldigt hoppingivande och vi har fått ett jättefint bemötande av de chefer som kommit in. Vi ser både engagemang och lyhördhet, säger Sanna Christoffersen, vårdadministratör.
Anki Pahlm, samordnare/vårdadministratör, och Lavinia Nita, undersköterska, håller med. De säger att det kommit enstaka frågor från patienter men inget stort. De flesta undrar mest om det finns några läkare.
– Det är ju det, det har varit en tuff period. Det har varit underbemannat i alla kategorier men just läkare har blivit speciellt, säger Nita.
Men personalen tror att det ska bli bättre framåt.
– Bara detta att vi ska kunna ta hjälp av varandra är bra och lättare att rekrytera i och med att vi är en samlad enhet, säger Christoffersen.
Det kommer ta lite tid innan den nya organisationen har satt sig menar man.
– Men vi ser det som en framtidssatsning och det viktigaste är att vi kan erbjuda en jämlik vård, säger Bergander.
Sammanslagningen kan innebära att någon patient eventuellt får besöka ”den andra vårdcentralen” om det finns ett behov av viss specialistkompetens.
– Vi kommer få titta på var vi har största vinsten. Är det att enstaka patienter åker till specialistkompetens eller att en specialistkompetens har en dag varannan vecka på endera vårdcentral. Det vet vi inte än, vi måste lära känna vårdcentralerna och se vad har vi för patientklientel och utifrån det se om vi ska flytta personal eller att patienter får åka, säger Ekenberg.
Beskeden om hyrstopp och varsel i Region Östergötland hade inte kommit när arbetet inför en sammanslagning påbörjades. Men det finns självklart i tankarna nu.
– Vi kommer, som alla andra i regionen, jobba med bemanningen, med varsel, hyrstopp och så vidare. Vi måste hitta arbetssätt och samarbeta mycket. Men att ge trygghet, både till patienterna och de som arbetar här, det tror jag att vi kommer komma långt med. Vi vill ge tillförsikt, säger Bergander.