- Ja, det går ju så här jäkla snabbt nuförtiden, säger Tekniska verkens nöjde informationschef Lars Jansson.
Håkan Ström byggnads AB gjöt betongfundamentet, men det finska byggföretaget Wärtsilä lämnade det bästa anbudet och fick därmed uppdraget att uppföra skapelsen ovanpå.
Byggnaden skeppades i sju olika delar från Finland till Norrköping och sedan vidare till Borensberg.
- Materialet kom hit så sent som i mitten av förra veckan och under torsdagen och fredagen sattes allt ihop, säger projektledaren Sofia Kronkvist.
Då byggföretaget är finskt är givetvis även de tio byggarbetarna finska, men när Corren kommer på besök på fredagseftermiddagen syns de inte till. De har smitit iväg på lunch.
Nu är det bara de invändiga delarna av verket kvar att montera ihop. Rörsystem, panna, ugn, gångplan och expansionskärl. Allt är än så länge halvfärdigt. Trapporna sitter lite rangligt lösa och överallt ligger rörstumpar, verktyg och för tillfället oanvända bygghjälmar.
Även på andra håll i Borensberg syns att något är på gång. Från verket och in i den centrala delen av samhället leder ett några kilometer långt ledningsdike. Samma som så småningom ska förse invånarna med värme.
- Det här är en enorm grej för Borensbergsborna, säger Lars Jansson. Ett stort projekt som det har varit stor efterfrågan på.
Tekniska verken anser att bygget var helt i rätt tid, risken var stor att ortsborna kunde ha hunnit börjat installera värmepumpar själva i stället, menar man.
Lars Jansson och Tekniska verken är så pass nöjda med byggandet att man redan har börjat planera nästa projekt.
- Det blir Skärblacka men då med en aningen större anläggning än denna, säger han.
Invigningen av verket på det gamla grustaget kommer att ske i oktober om allt går enligt planerna. Då blir det öppet hus med en visningsslinga för intresserade besökare.
- Det är ju kul om alla de som ska använda fjärrvärmen kan få se hur verket ser ut och fungerar också, säger Lars Jansson