Tre timmars resa för fyra timmar jobb

Trots att landstinget och kommunerna sköt till 50 miljoner kronor extra vardera till kollektivtrafiken i länet blev försämringar ett faktum. Tillbaka efter semester och sommarlov har många av länets pendlare fått anpassa sig till nya restider och nya resvägar.Ett fåtal fick det lite bättre, desto fler har fått en jobbigare pendling. Jytte Christoffersen utanför Borensberg har gått över från buss till cykel men vet inte hur hon ska ta sig till jobbet i vinter.För att jobba fyra timmar om dagen måste Jytte Christoffersen, i Sörby öster om Borensberg, resa i tre timmar.Hon hoppas på ett under.

Här i Gullberg, i korsningen mellan riksväg 35 och Fornåsavägen, måste Jytte Christoffersen stiga av bussen och gå fyra kilometer till Ljungsbro. Bild: ÅKE KARLSSON

Här i Gullberg, i korsningen mellan riksväg 35 och Fornåsavägen, måste Jytte Christoffersen stiga av bussen och gå fyra kilometer till Ljungsbro. Bild: ÅKE KARLSSON

Foto:

borensberg2004-09-14 13:21

Elever får längre skoldagar och ståplats

Samtidigt har bussåkare från Borensberg fått fem minuters snabbare resa till Linköping.

Den nya busstidtabellen innebär att 520-bussar från Motala via Borensberg till Linköping inte passerar avtagsvägen till Ljungbro, Vreta kloster eller Tornbyområdet. De tar i stället samma väg som expressbussen, riksväg 36 raka spåret in till Gamla Linköping.

Tolv minuter eller 90

Jytte Christoffersen är personlig assistent och jobbar halvtid som timanställd i Ljungsbro och Linköping. Hon har fem barn i åldrarna 5 till 18 år, men varken bil eller körkort.

Med egen bil hade hennes resa tagit 12 minuter.

Hon börjar ofta jobbet i Ljungsbro klockan 11.45.

-- Förr tog det 35 minuter från dörr till dörr. Jag tog den buss som gick klockan 11.10 från Borensberg steg av vid Brunnby gård och promenerade den sista biten.

Den bussturen går inte längre.

Idag tar resan en och en halv timma. Då ingår en fyra kilometer lång landsvägspromenad om 40 minuter. Eller en resa omvägen om Linköpings resecentrum och tillbaka.

Kan inte gå in på jobbet

Om hon kommer för tidigt kan hon inte gå in, eftersom hon jobbar i ett privat hem.

-- Hem går det något snabbare.

I sommar har hon cyklat längs kanalen, det tar en timme.

-- Men jag kan inte cykla till vintern, det går inte eftersom vägen inte plogas.

Hon är inte ensam om att behöva stiga av i Gullberg för att gå eller cykla till Ljungbro. Många har samma problem.

-- Det är inte trafiksäkert att tvingas korsa riksväg 36 här, bilisterna undrar vad man gör på refugen.

Det är inte heller möjligt att byta till linje 620 som visserligen går rätt väg men inte passar i tid.

Fasar för vintern

Jytte Christoffersen har inget emot den 40 minuter långa promenaden i sig men anser att vägen är farlig för den som går och cyklar.

-- Jag vågar inte tänka på hur det ska bli till vintern, säger hon och medger att hon har övervägt att sluta jobba, trots att hon inte vill.

Det har redan varit mycket debatt i den här frågan. Men Jytte Christoffersen saknar "de stora" intressenternas inlägg:

-- Tornby är en av Linköpings största arbetsplatser. Det borde bekymra arbetsförmedlingen och alla arbetsgivare där om många människor inte längre kan resa dit. Varför klagar inte de?

-- Claes-Göran Österlund från kanalbolaget borde skrika lite. Det är inte längre lätt att ta sig från Borensberg till Berg efter en cykeltur, så som det står i turistbroschyrerna.

-- Motala kommun borde höras. Många utmed 520-vägen kan inte söka jobb i Ljungsbro eller i Tornby längre.

Hon undrar också varför Vretaskolans rektor är tyst. Elever riskerar dagligen livet genom att korsa riksväg 36 på väg till skolan. Dessutom väljer elever att söka till Norrköpings naturbruksgymnasium i stället, bland annat för resandets skull.

-- Vad säger handlarna i Tornby? undrar Jytte Christoffersen och berättar om hur full bussen till Tornby kunde vara på lördagarna. Hon tror inte att någon vill ta omvägen om Linköpings resecentrum för att komma dit.

Transportsträcka

-- Hur kan man förstöra en infrastruktur på det här sättet? Och dessutom skapa trafiksäkerhetsproblem? Det rimmar dåligt med det som vi tror att samhället arbetar för, bättre miljö exempelvis.

-- Samhället är uppbyggt för att vi ska kunna ta oss snabbt till jobbet. Här talas stort och brett om den fjärde storstadsregionen, men landsbygden förvandlas till en transportsträcka.

-- Alla politiker, utom Roland Larsson, tiger, konstaterar Jytte Christoffersen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!