"Släpp ingen skit i min kanal"

-- Jag vill inte att någon släpper ut skit i min kanal! Det säger Claes-Göran Österlund, kanalbolagets direktör. Anledningen är att Arla plasts kylvatten går rakt ut i kanalen.

BORENSBERG2002-12-17 06:35

Vid flera tillfällen har kylvattnet innehållit olja, något som också har polisanmälts och utreds av miljöåklagare.

Det är kommunen som äger själva dagvattenledningen. Kylvattnet pumpas från sjön Boren, och in i maskinerna på Arla plasts fabrik för att sedan gå ut i Göta kanal. Det rör sig om upp till 350 000 kubikmeter vatten per år. För avloppsledningen måste Arla plast betala en årsavgift på omkring 300 000 kronor till kommunen.

Uppvärmt vatten klassas juridiskt som avloppsvatten, enligt Miljöbalken. Om det dessutom innehåller annat än bara vatten kan det bli föremål för utredning.

Verkställande direktören på Arla plast, Kenneth Synnersten, säger att oljeutsläppen bara rör sig om ett mindre antal liter, och att orsaken rena olyckor.

"Svårt att säga"

-- Det är kommunens vattenledning. Dessutom är det ett helt område som är kopplat till den. Det är svårt att säga om det är vi som släppt ut något, säger han.

Men vid mer än ett tillfälle har det ju gått att härleda till er?

-- Ja, men att vi inte ska släppa ut något miljöfarligt är självklart. Vi har vidtagit de åtgärder som vi kan, säger Synnersten.

Claes-Göran Österlund ifrågasätter att vattnet från Arla plast släpps ut på kanalbolagets privata fastighet, alltså i kanalen.

Händer inget

-- Jag vill gå till botten med det här en gång för alla. Jag har diskuterat saken med företaget, de har lovat att det inte ska ske några fler oljeutsläpp. Men det verkar inte hända något, säger han.

Ett intresse som kan ligga bakom är kanalbolagets årliga skridskolopp. Utloppet av varmt vatten ligger just vid Kanalrännets start.

- Jag har tidigare undrat varför vattnet inte fryser där. Nu vet jag vad det beror på, säger Österlund.

Privat?

Kommunens VA-chef Peter Malmsjö utreder i dagsläget frågan om kanalen kan anses vara kanalbolagets fastighet, eller om det är att betrakta som vilket vattendrag som helst.

-- Vår uppfattning är att området är detaljplanerat och på så sätt kan vi använda kanalen för dagvattenutsläpp. Men det får utredningen visa. Vi är inte klara ännu, säger Malmsjö.

Från isstadion

Peter Malmsjö understryker att kommunen vill lösa problemet utan att landa i en juridisk tvist.

Det finns fler avlopp med uppvärmt vatten som går ut i kanalen. En sådan ledning kommer från isstadion i Motala.

ULRIK SVEDIN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om