Så utbildas deltidskåren: "Det här är jätteviktigt"

Den här veckan är det deltidsbrandmännens tur att genomföra olika övningsmoment för att kunna upprätthålla sina kunskaper vid exempelvis trafikolyckor.

Att stabilisera nacken på en passagerare som ännu sitter fast ingår i övningen i Borensberg.

Att stabilisera nacken på en passagerare som ännu sitter fast ingår i övningen i Borensberg.

Foto: Rita Furbring

Borensberg2021-04-14 20:00

Omkring 50 personer jobbar inom deltidsorganisationen Vadstena, Borensberg och Tjällmo. Under veckan har de fått träna på olyckor kopplade till både trafik och bränder.

Utanför deltidskåren i Borensbergs nya lokaler, vid återvinningscentralen, har det riggats för en högenergi-trafikolycka, frontalkrock i hög fart. 

När det simulerade larmet är igång dröjer det inte länge förrän en räddningsbil rullar in mot anläggningen där övningarna fortsätter.

– Det här är jätteviktigt. Vi behöver öva på det vi ska klara av, på det här sättet, säger styrkeledare Elias Engstrand som övervakar händelsen.

Alla inblandade har olika roller i samband med ett räddningsarbete och enligt Engstrand kan rutinerna ibland komma att ändras, varför träningen också är viktig. 

I samband med utbildningstillfällena, ett par gånger per år, får deltidarna även möjlighet att introduceras i ny utrustning.

Ronny Johansson från Vadstena svettas märkbart efter att ha deltagit i ett gruppmoment där man använt sig av specialutrustning för att klippa upp både dörrar och tak, innan räddning av passagerare. 

– Även om det är nära nollan blir man genomsvett i de här kläderna, säger han.

Vad är tuffast i de olika momenten?

– All utrustning är tung att hantera och sedan blir det lite stresspåverkan av adrenalinkicken, även om vi försöker att jobba lugnt och metodiskt, säger Ronny Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!