En bäver, troligtvis även med familj, har under de senaste fyra åren funnit sig till rätta i Motala ströms vattensystem och strandnära områden i Borensberg. Det senaste tecknet är den nyss fällda pilen i strandkanten nedanför Gästgiveriet plus en björk med gnagmärken på Kvarnholmen.
”Det här hör till naturens gång och inget att förvånas över. Bävern har rätt att finnas här den också. De senaste 3-4 åren har den fällt rätt många träd runt omkring här”, säger en Borensbergsbo som också haft förmånen att se bävern simma i strömmen. Det är en naturupplevelse som inte är många förunnat, eftersom bäver främst är ett skyggt och nattaktivt djur. Det centrala läget gör att många nu kan se hur bävergnag ser ut i verkligheten. Sparas stubben kan den kanske bli en turistmagnet.
Enligt landskapsingenjör Maria Gunnarsson har Motala kommun de senaste åren tagit ned ett tiotal träd med bävergnag som stått på eller nära Kvarnholmen.
– Vi har inte sett bävern som ett problem då alla träd ändå ska tas ned på Kvarnholmen i samband med att kommunen rustar upp området. Arkitekter har i uppdrag att tänka nytt när det gäller träd på Kvarnholmen. I det här läget ser vi nästan bävern som en medhjälpare, säger hon.
Kommunen har nyligen rustat upp parkeringen bakom Gästgiveriet. Då togs även en större pil ned, vars rötter skadat rörledningar och brofundament. Alldeles intill den stod den mindre pil som bävern nu fällt så att den ligger alldeles ovanför vattenytan.
Varken Maria Gunnarsson eller kommunekolog Henrik Sandberg har hört att markägare i Borensberg kontaktat kommunen för att få hjälp mot bäverns trädgnagande.
– Personligen tycker jag att det är intressant med bäver och skapar den inte större problem än hittills i Borensberg behöver man inte göra någonting. Fast det är i och för sig synd att den tidigare har gett sig på de träd som vi ville spara, säger Henrik Sandberg.
I centrala Borensberg har bävern mest riktat in sig på pilträd, men nu finns gnagmärken även på en björk på Kvarnholmen. Den står dock fortfarande pall och på ett träd intill har det monterats en plåtskoning som skydd mot bäverns tänder.
– Det är ingen åtgärd som jag har beställt, men är kanske något privata markägare kan ta till om de har träd som de vill skydda från bäverns gnagande, säger Maria Gunnarsson.
Bävern har en lång tradition i Borensberg. Hit sökte sig Östergötlands enda kända bäver i slutet på 1950-talet och enstaka exemplar fanns kvar till början av 1970-talet. Nu drygt trettio år senare har bävern på nytt dragits till Motala ström och Borensberg.