Den klagande beskriver hur rökgaserna tränger in i bostaden och gör det omöjligt att ha öppen altandörr, vistas på uteplatsen och torka kläder ute.
Bilden kompliceras av att grupphusformationen bildar ett U där röken, vid viss vindriktning, blir kvar mellan huskropparna.
Samtal med grannarna tycks inte ha hjälpt. Trots påpekanden om att den drabbade familjen har småbarn med extra känsliga luftvägar eldas det utan hänsyn till vind- och övriga väderförhållanden.
Husägaren efterlyser ett beslut där grannarnas eldning begränsas till "trivseleldning". Vidare ifrågasätter han hur installationer av braskaminer kan tillåtas i sammanbyggda, låga enplanshus med denna uppenbara risk för sanitära olägenheter.
Motala kommun utfärdade 1997 råd för hur vedeldning ska bedrivas. Beträffande braskaminer sägs att dessa ska eldas i trivselsyfte. De får bara i undantagsfall användas som primära värmekällor.
Detta enklare reglemente tillkom bland annat sedan kommunen fått lösa en långvarig tvist mellan två grannar inom gamla skjutbaneområdet i Motala.
Den tvisten slutade med en dom i kammarrätten som ålade Motala kommuns miljö- och hälsoskyddsenhet att utfärda specialregler för just den braskaminen. Ett rent förmyndarskap, alltså.
Reglerna då innebar trivsel-eldning högst två dagar i veckan och i högst två timmar per gång. Men vid storhelger kunde det av någon anledning få eldas lite mer.
Miljöskyddsinspektör Anneli Hammarström ska utreda klagomålet från Borensberg.
-- Jag hoppas att det ska gå att lösa utan att blanda in regler. Sådana försöker vi undvika i det längsta, säger hon.