Röster höjs igen - vill se ny gång- och cykelväg

Framtid Borensberg anser att en gång- cykelväg på Norrbygatan skulle gynna nästan alla Borensbergbor.

Monika Eriksson är ledamot och Yngve Folkesson är ordförande i Framtid Borensberg.

Monika Eriksson är ledamot och Yngve Folkesson är ordförande i Framtid Borensberg.

Foto: Lina Gillman

Borensberg2020-09-18 06:37

Ortsbor i Borensberg har i flera år eftersökt en gång- och cykelväg på Norrbygatan fram till Sågarhem och Näs Kursgård. Den ideella intresseföreningen Framtid Borensberg har i minst fem år haft med frågan på sin lista över önskemål till kommunen, men nu vill de trycka på extra igen.

– Frågan blev ännu mer aktuell när kommunen tog bort skolskjutsen för alla de boende i Sågarhem för fyra år sedan, säger Monika Eriksson, ledamot i Framtid Borensberg.

Hon menar att när Näs Kursgård byggs om till bostäder kommer det bli ännu mer trafik på Norrbygatan. En väg som redan används flitigt som promenadstråk av ortsborna. 

– En gång- och cykelväg på Norrbygatan skulle nog alla Borensbergsbor gynnas av då många rör sig på den vägen på ett eller annat sätt.

Framtid Borensberg tror det kommer fler till nytta med en gång- och cykelväg på Norrbygatan än den planerade mellan Hällsättersleden och Hagstigen.

– Vi kan inte få för många bra gång- och cykelvägar men en på Norrbygatan skulle bli ett lyft för alla. Speciellt för skolbarnen, säger Eriksson.

När alliansen kom ut med sitt planerade åtgärdsprogram för orten fanns inte den önskade gång- och cykelvägen med. 

– Det är en viktig fråga för Borensbergsborna och vi vill fortsätta lyfta den, säger Yngve Folkesson, ordförande i Framtid Borensberg.

Varje år får föreningen in runt 90 förslag på åtgärder och önskemål från Borensbergsborna, av de tas ett tiotal med på den åriga önskelistan som skickas in till kommunen. 

Framtid Borensberg tycker det är positivt att nuvarande kommunstyre satsar på orten och ser den potential som finns.

– Vi är mycket nöjda med det som planeras just nu. Det planerade nybygget väster om Borensberg kommer ge många nya skattebetalare till kommunen, säger Folkesson. 

Hanna Hammarlund är verksamhetschef strategisk samhällsplanering i kommunen.

Finns det något som talar för en gång- och cykelväg på Norrbygatan inom en snar framtid?

– Nej, det finns inte med i vår treåriga investeringsbudget, säger Hammarlund.

Dan Bergström som är enhetschef på Gata och Park medger att det finns aspekter inför en eventuell gång- cykelväg som gör planeringen problematisk. 

– Det är en väg som är anlagd på privat mark men med kommunalt huvudmannaskap. Frågan har varit uppe många gånger men har aldrig kommit i mål av just den anledningen.

– Vi är medvetna om att behovet finns, men det är inte så enkelt att bygga den som det kan verka.

Norrbygatan mot Sågarhem och Näs är krokig. Den har blivit nyasfalterad men inte streckad, vilket gör det svårt att se var vägkanten går.
Norrbygatan mot Sågarhem och Näs är krokig. Den har blivit nyasfalterad men inte streckad, vilket gör det svårt att se var vägkanten går.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!