Rasmus vill spränga gränserna

Rasmus Sköld bär ofta med sig ett litet block i fickan. En konstnär bör nämligen vara beredd när inspirationen faller på.

borensberg2003-06-18 05:11

En ful skål, en vacker vas eller en anskrämlig tavla.

Inspirationen finns överallt och lusten att prova själv, att göra om och göra bättre utmanar hela tiden 22 år unge Rasmus Skölds konstnärssinne.

-- Ser jag ett vackert föremål så får jag ofta känslan av att vilja försöka göra det lika bra eller bättre själv, säger Rasmus när Corren träffar honom i trädgården utanför föräldrahemmet i Borensberg.

Försommarsolen skiner och intill trädgårdsmöblerna där Rasmus dukar upp fika kisar en stengubbe mot ljuset.

-- Den där har pappa gjort, han är också konstnärligt lagd, säger Rasmus.

Kopparna vi dricker kaffe och rabarbersaft ur är ett av Rasmus experiment. I ett test för att se hur tunn han kunde göra en mugg göt han en smet av lera i en gipsform. Smeten fick torka utifrån och sedan hällde han av överbliven smetblandning så att bara ett tunt skal blev kvar. Kopparna glaserades sedan i svart stengodsglasyr och resultatet blev en öronlös kopp, mycket vacker och osannolikt tunn.

Mer skapande

Under två års studier vid Lunnevads Folkhögskola har Rasmus utvecklat sin skapandeförmåga. Han har förkovrat sig i teckning, målning, kroki (nakenmodellteckning), keramik, grafik, skulptur, foto, film och en hel del annat. Under årskurs två gavs tillfälle till specialisering och Rasmus valde keramik och målning. Akrylfärger ligger honom varmast om hjärtat eftersom de är smidiga att arbeta med.

-- Många tycker nog att akryl inte ger samma känsla och samma liv som olja men jag tycker att det går minst lika bra, säger han. Dessutom är fördelen att akryl torkar fort så att man snabbt kan måla över och fortsätta jobba med en tavla.

Tidigare i vår sökte Rasmus stipendium från Liljesonska stiftelsen i Motala och hans tavlor uppskattades så mycket att han blev en av de tio (66 sökande) som utsågs till stipendiater. Inom kort får han ta emot ansenliga 10 000 kronor.

-- Pengarna ska jag använda till material förstås, men framförallt till att köpa en ordentlig kamera. Det har jag önskat mig länge, säger han.

Tavlor och målning i all ära men det är formgivning som Rasmus tycker är allra mest spännande just nu.

Ett av hans andra experiment, en tunn korgliknande gallerform med luftgenomsläpp, tillverkad i vit stengods har bidragit till hans entrebiljett till Konstfack i Stockholm.

-- Jag har kommit in på keramik- och glasinriktningen som startar i höst, säger han - mäkta stolt.

Hård konkurrens

80 sökande slogs om åtta platser och urskiljningen skedde efter ett stort antal arbetsprover som de sökande skickade in.

-- Bland annat skulle vi illustrera ett pappersark på tre olika sätt, skapa ett ornament som skulle kunna ingå i ett arkitektoniskt sammanhang och skicka in diabilder på tio olika alster i keramik, berättar Rasmus.

-- När antagningsbrevet kom till slut jublade jag och hoppade runt som en tok och kramade alla på Lunnevad!

I höst går flyttlasset till Stockholm. Utbildningen är fem år lång för den som vill gå hela vägen till en magisterutbildning.

Vad gör du om tio år?

-- Jobbar med formgivning på något sätt om jag inte utbildar mig fortfarande. Jag vill gärna göra bruksföremål i keramik, sådant som andra människor har nytta av. Eller så är jag med och utformar och inreder ett hotell. Det största problemet blir nog att hitta en lösning på hur jag ska kunna jobba med allt som jag vill göra.

-- Alla människor bär på tankar och bilder av sådant de vill förmedla och alla har olika sätt att få fram vad de vill ha sagt. Målning och formgivning är mitt sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om