Under jul- och nyårshelgen har Hällaskolan drabbats flera gånger. I samband med en fotbollscup kastades också en fyrverkeripjäs in mot läktare och publik i idrottshallen.
Polisen har även upprättat anmälan efter att Securitas personal fått fyrverkeri kastad mot sig.
Adam Källström är väktare och fick veta att hans kollegor utsatts i samband med att de arbetade natt och följde efter en bil.
– Det är fruktansvärt. Det ska inte vara så. Det kan ske ganska allvarliga saker, speciellt när man sitter och kör, säger han.
Mirja Karlsson, säkerhetssamordnare på Motala kommun, ser en ökning av skadegörelser i Borensberg under 2023.
– Det har eskalerat, det blir grövre och grövre och gränserna suddas ut, säger hon.
Vad menar du med grövre?
– Att det är riktat mot person. Dels fyrverkeripjäsen som kastades in. Man bryr sig inte, eller har inte förståelse vad det kan få för konsekvenser. Det eskalerar hela tiden från krossade fönster och det sker nu varje helg.
Under nyårshelgen sparkades hängrännor och stuprör bort på ett soprum på Hällaskolan, ytterligare fönster krossades och fem kortläsare till dörrar förstördes.
– De har slagits sönder och sedan har man eldat på dem, säger Matti Stadig som jobbar med fastighetsservice.
Även på Dansäterskolan, berättar han, har en dörr och flera fönster krossats och på Bergvallaskolan har papperskorgar tömts ur.
– 2019 hade vi ungefär samma scenario som nu. Allt är så meningslöst och skapar bara en massa onödigt arbete och det kostar hur mycket pengar som helst. Varje arbetsdag börjar med att ta bort glaskross i timmar. Framför allt när skolan är i gång är det bekymmer för då ska klassrum städas ur, säger han.
Enligt Mirja Karlsson utökade kommunen Securitas närvaro på orten strax innan jul. Hon berättar också att man samarbetar med fastighetssidan och ser vikten av att personal kan vara på plats tidigt, så att inte någon verksamhet blir påverkad av uppkomna skadegörelser.
– Varje dag vet de i princip att någonting har hänt. Det är skittråkigt rent ut sagt för man väntar på en dag då det inte är någon skadegörelse, säger hon.
Samtidigt upplever polisen att hanteringen av dessa brott är en utmaning.
– Det är jättesvårt att jobba med det här när vi anmälningsmässigt har väldigt lite att gå på. Få vittnen till varje ärende. Vi säkrar sällan spår vid teknisk undersökning, säger kommunpolis Josefin Arvidsson.
Varför det är så kan hon inte svara på.
– Men det här sker ofta när det är väldigt få människor i rörelse på de här platserna. De har väldigt bra koll på både när polisen och allmänheten rör sig i områdena. De är sällan ensamma och vi har indikationer på att det ofta är ungdomar som gör det här.
Är det provocerande för polisen att sällan komma vidare i ärendena?
– Det är klart det här blir ju frustrerande. Vi vet att det här kostar kommunen ofantliga summor pengar som man istället hade kunnat lägga på skola, hälsa, sjukvård och allt annat. Istället går de här pengarna åt till att reparera skadorna, säger Arvidsson och fortsätter:
– Det här är svårarbetat och vi behöver nå ut och ska fortsätta samverka i Borensberg. Vi jobbar med en metod där vi har involverat både näringsliv och civilsamhälle, men jag säger återigen, vi behöver nå vårdnadshavarna för vi önskar att de har bättre koll på sina barn.
Men inte heller det är lätt.
– Vi har försökt flera gånger att dra igång nattvandring men det är jättesvårt. Man vandrar några gånger och tycker att det är så lugnt, kanske för att vi är ute, och då tappar man intresset. Men vi behöver fler vuxna förebilder som rör sig här i Borensberg och det är inte så stor yta. Skulle det vara ett föräldragäng som varje kväll, under de här timmarna, är ute på det här platserna så skulle det säkert kunna förebygga en hel del.
Josefin Arvidsson benämner skadegörelserna i Borensberg som en "topp" just nu och säger att polisen är väl medveten om problemen.
– Så mycket man kan försöker patrullerna att vara synliga här.
Förutom redan pågående förebyggande arbeten och kommunikation med olika aktörer, säger säkerhetssamordnare Mirja Karlsson att man även börjat titta på möjligheter att sätta upp kameraövervakning.
– Den processen tar upp till 6-8 månader och det har påbörjats en utredning både för Borensberg och för kommunhuset i Motala.
Skadegörelserna i Borensberg under jul- och nyårshelgerna har polisanmälts.