-- Vi har tittat på olika möjligheter säger Magnus Johansson, som leder Vägverkets projekt för trafiksäkerhetshöjning i Borensberg.
-- Man gör en viss vinst med ljussignaler, men riskerar längre köer. Siffror och trafikrörelser har testats i en datasimulering och vi har även simulerat en broöppning. Teoretiskt sett fungerar det med en signalanläggning. Men vi anser att det här alternativet är bättre för alla trafikanter.
Det gäller en gång- och cykelbana på brons västra sida. Sett norrifrån mynnar den ut vid turistinformationen, där det blir en gångpassage vid korsningen Skänningevägen/Linköpings-vägen Den ska underlätta för gående och cyklister att förflytta sig. Gång- och cykelbanan blir drygt två meter bred och med denna placering blir körbanan drygt fem meter bred.
-- Det ska fungera bra med biltrafik i båda riktningarna, säger Magnus Johansson. Vid korsningen Skänningevägen/Lin-köpingsvägen håller bilarna låg hastighet före stopplikten och över bron är det begränsning till 30 kilometer i timmen. Men hela den här idén bygger på att hastighetsgränserna respekteras.
För att markera skillnaden mellan gång- och cykelbanan och körbanan får de olika beläggningar. Den förstnämnda asfalteras, medan körbanan beläggs med markbetong med ett mönster av storgatsten. Mellan banorna byggs en så kallad ränndal, en slags "ränna" där pollare placeras som avgränsning. De nuvarande fem ljuspunkterna på bron ska bytas ut mot nya, i mera gammaldags, miljöanpassad modell.
Vägverket vill också strama upp trafikmiljön vid infarten till Göta kanalhotell.
-- Nu kör bussarna ut rätt ostrukturerat och det är inte bra, säger Magnus Johansson. Vi ska göra parkeringsplatser och kanske någon plantering. Bussarna ska helst stanna och släppa av gäster på den närbelägna planen, men med tanke på handikappade bör de ha möjlighet att backa in vid hotellinfarten.
Trots att förbifarten har avlastat trafiken genom Borensbergs samhälle passerar fortfarande 3 000 fordon per dygn.
--Då talar vi om normaldygn, men sommartid bör antalet vara högre, säger Magnus Johansson.
Trafikproblemen på och vid Strömbron i Borensberg är en angelägen fråga för ortsborna.
-- Jag har varit med om samråd på flera andra orter, men aldrig upplevt ett så starkt engagemang som här, säger Magnus Johansson.
-- I höstas gjorde vi en attitydundersökning och intervjuade 307 av 400 möjliga hushåll. Av dem tyckte 77 procent att trafiksituationen var dålig, att det är trångt och smalt på bron. De övriga tyckte att det blivit bättre sedan förbifarten tillkom.
Den nya samrådshandlingen ska vara tillgänglig på biblioteket 17--31 maj. På kvällen 25 maj finns Vägverkets folk där, för att svara på frågor och samla flera synpunkter.
-- Om vi får gehör för det här alternativet kan arbetena genomföras i höst, säger Magnus Johansson. Den preliminära kostnaden beräknas till 500 000 -- 600 000 kronor, inklusive ljuspunkterna. En del av kostnaden för förbättringen vid hotellinfarten ingår också. Motala kommun bidrar ekonomiskt till den.